Danas ističu ponude za Addiko banku: Ko je “jači”- NLB ili Agri Europe Miodraga Kostića?

Akcionari Addiko Bank AG danas imaju posljednju priliku da prihvate ponude slovenačke NLB banke i kiparske Agri Europe, koju kontroliše Miodrag Kostić, za preuzimanje akcija u okviru procesa koji privlači pažnju poslovne zajednice u regiji još od marta.

Od proljeća traje nadmetanje tri potencijalna kupca za austrijsku banku s poslovnicama u svim državama regije – Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i Sloveniji, čija tržišna kapitalizacija trenutno iznosi nešto više od 385 miliona eura.

Dva od tri glavna kandidata za preuzimanje banke imaju direktne ili indirektne veze sa Srbijom.

Prva je kompanija Agri Europe Cyprus Limited iz Limasola, pod kontrolom domaćeg biznismena Miodraga Kostića. Ona je prvi potez povukla još u septembru prošle godine, kada je stekla 9,99% vlasništva u austrijskoj matičnoj banci. U martu ove godine najavili su, a 16. maja i objavili, ponudu za preuzimanje akcija do udjela od ukupno 17% vlasništva.

Agri Europe nije mijenjao početnu ponudu od 16,24 eura bruto po akciji cum dividend, ali je, u skladu s austrijskim zakonima, rok za prihvatanje te ponude produžen nakon što se početkom juna u trku službeno uključila još jedna banka – slovenačka NLB. Trka se, međutim, odvijala i na “nezvaničnom” terenu, o čemu su akcionari Addiko banke saznali tek kasnije.

 

„Zakašnjela obavještenja“ srpskih kompanija Alta Pay Group i Diplomat Pay
Domaća kompanija Alta Grupa, koju čine Alta banka i Alta Pay Group u vlasništvu Davora Macure, saopštila je krajem marta da je Alta Pay Group kupila paket od oko 30% akcija u Addiko Bank AG te da je podnijela zahtjev za dozvolu da postane najveći akcionar te bankarske grupacije.

Ova transakcija zabilježena je i na portalu Addiko Bank kroz nekoliko obavještenja akcionarima u periodu od 27. do 29. marta.

Početkom aprila, na portalu Addiko Bank pojavljuje se niz novih obavještenja o promjenama u vlasničkoj strukturi, uključujući i informaciju da su kompanija dr. Jelitzka + Partner GmbH kao prodavač i Alta Pay Group kao kupac sklopili ugovor o prodaji akcija u Addiko Bank AG (ukupno 6,80%), ali pod uvjetom da transakciju odobre nadležni organi.

Međutim, 21. maja pojavljuje se prvo u nizu “zakašnjelih obavještenja” – i to da je Alta Pay obavijestila Addiko Banku da je 1. februara sklopila ugovor o uslovnoj kupovini upravo 6,87% kapitala austrijske banke.

Tri dana kasnije stiže još jedno “zakašnjelo obavještenje” – ovaj put od potpuno novog igrača iz Srbije – Diplomat Pay. Addiko Bank obavještava svoje akcionare 24. maja da je od kompanije Diplomat Pay primila obavještenje u kojem se navodi da je 20. marta 2024. godine sklopila ugovor o uslovnoj kupovini 1.340.207 akcija (6,87% kapitala) te banke s Alta Pay Group.

„Pošto Addiko Bank nije upoznata s povezanim kupoprodajnim ugovorima, nije u mogućnosti da izrazi stav o prirodi, uvjetima i sprovodivosti ovih transakcija“, navedeno je u saopštenju povodom obavještenja Diplomat Pay, što je isto ponovljeno i povodom zakašnjelog obavještenja Alta Pay grupe.

Austrijski regulator obavijestio je 8. jula Addiko Bank da je Alta Pay povukla svoj zahtjev za odobrenje sticanja kvalifikovanog udjela u kapitalu austrijske banke od 10%.

Splet okolnosti i nesigurnost oko toga ko je, kada i od koga kupio akcije, riješavala je ni manje ni više nego Evropska centralna banka (ECB).

Addiko Bank je 13. avgusta saopštila da je primila obavještenje od ECB-a u kojem se navodi da su srpske kompanije Alta Pay Group i Diplomat Pay zajednički djelovale u sticanju kvalifikovanog udjela u ukupnom iznosu od 19,62% akcija u toj banci, a da o tome nisu obavijestile austrijsku Komisiju za hartije od vrijednosti (FMA) u skladu sa zakonom o bankarstvu te zemlje.

ECB je zbog toga privremeno suspendovala pravo glasa na osnovu vlasništva koje Alta Pay Group i Diplomat Pay imaju u Addiko Bank, što ukupno iznosi 19,62% kapitala.

 

Ponuda NLB i preporuke menadžmenta Addiko

Akcionari Addiko Bank sada mogu birati između ponude Kostićeve Agri Europe Cyprus i slovenačke NLB banke, koja se u trku uključila relativno kasno – 7. juna ove godine, s ponudom za preuzimanje do 75% kapitala po cijeni od 20 eura po akciji.

Mjesec dana kasnije NLB je poboljšala svoju ponudu na 22 eura po akciji, i jedina je koja je dobila podršku menadžmenta Addiko Bank, koji se o ponudi Agri Europe izjasnio 29. maja, a o NLB-u 25. jula.

Razlog zašto je Addiko Bank privukla toliku pažnju potencijalnih kupaca, Biznis.rs je istražio u razgovoru s profesorom Brankom Živanovićem, šefom Katedre za ekonomiju i finansije Beogradske bankarske akademije.

„Za Addiko banku se već znalo da je atraktivna tržišna prilika. Ona je više ličila na instituciju fondovskog tipa, s uređenom financijskom strukturom koja je pripremana za prodaju, nego na klasičnu banku“, rekao je Živanović. Podsjetio je da je Addiko Bank „nasljednica“ nekadašnje Hypo Alpe Adria (HAA) banke.

„Addiko danas ima zdravo financijsko stanje koje je nakon čišćenja bilansa HAA banke brižljivo održavano i pripremano isključivo za prodaju. Kada se pogledaju njihovi pokazatelji, oni su relativno skromni, a sama Addiko banka nema veliki prinos na kapital. Međutim, posjeduju rasprostranjenu mrežu filijala naslijeđenu od HAA banke i očišćene bilanse – njihovo najveće blago“, zaključio je Živanović.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak