TikTok pred apelacionim sudom osporio tvrdnje SAD o vezama te platforme sa Kinom

Platforma TikTok osporila je pred američkim federalnim sudom tvrdnje Ministarstva pravde SAD da postoje veze te društvene mreže sa kineskom vladom, pozivajući sud da poništi zakon koji zahtijeva od vlasnika TikTok-a, kineske kompanije Bajt-dens, da proda američku imovinu platforme ili će se, u suprotnom, suočiti sa zabranom.

TikTok, koji je podnio žalbu radi poništenja tog zakona, istakao je u četvrtak da je američko Ministarstvo pravde pogrešno navelo da ta aplikacija predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD jer može da dozvoli kineskoj vladi da prikuplja podatke o Amerikancima, kao i da prikriveno manipuliše sadržajem na društvenoj mreži, prenosi Rojters.

Prema zakonu, koji je potpisao američki predsednik Džozef Bajden 24. aprila, Bajt-dens ima rok do 19. januara da proda TikTok ili će se, u suprotnom, suočili sa zabranom.

Bijela kuća je saopštila da želi da TikTok više ne bude u vlasništvu kompanije sa sjedištem u Kini iz razloga nacionalne bezbednosti SAD, a da ne želi da zabrani tu paltformu.

Apelacioni sud ce 16. septembra održati usmene rasprave o slučaju TikTok.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp izjavio je u junu da nikada nece podržati zabranu TikTok-a.

Potpredsjednica SAD i predsednički kandidat demokrata Kamala Haris pridružila se TikTok-u u julu u okviru izborne kampanje.

(Izvor: Tanjug)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak