CUP odgovorio Uniji poslodavaca: Izgubili ste legitimitet da predstavljate crnogorsku privredu, davno je bila 2004.

Iz Crnogorskog Udruženja poslodavaca (CUP-a) odgovorili su na Uniji poslodavaca, na jučerašnje regovanje Unije o reprezentativnosti poslodavačkih udruženja.

-Zahvaljujemo se kolegama iz Unije poslodavaca CG što su nas savjetovali da se prijavimo za dokazivanje reprezentativnosti, mi samo to i tražimo.

Nadamo se da je njihov apel čulo i nadležno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga.

Međutim, kolege iz UP i dalje žive u staroj državi, pa zbog privilegija koje imaju nisu shvatili da je ovo neko novo doba. Još nisu razumjeli da se promijenila država, njen naziv, zakoni i da je samim tim “Pravilnik br. 34/2005 od 9.6.2004. godine” po kojem su oni “birani” neupotrebljiv i nezakonit jer se poziva na Zakon o radu iz bivše države – davne 2004 godina, a koji se inače pet puta od tada mijenjao.

Zato se CUP i ne može prijaviti za dokazivanje reprezentativnosti jer ne postoji valjana zakonska i podzakonska legislativa.

Razumijemo i nervozu kod kolega iz Unije, jer nije lako izgubiti članstvo i pravdati nelegitimitet, obzirom da su jedina organizacija poslodavaca u Evropi koja 19 godina nije dokazala svoju reprezentativnost i legitimitet.

Razumijemo i to da strahuju od izmjena Zakona o radu, jer će se tim činom konačno omogućiti svim privrednim udruženjima da dokazuju svoju reprezentativnost, bez favorizovanja bilo koga – navode u CUP-u.

Oni kažu i kako je “jasno da je Unija svjesna da je ostala bez članstva i da bilo koji prag reprezentativnosti neće moći da pređe”.

Dodaju kako “ipak na njihovu žalost, Crna Gora mora pratiti standarde i prakse EU i omogućiti razvoj socijalnog dijaloga, uz postovanje najviših standarda na dobrobit čitave društvene zajednice.”

A kad se stvore zakonodavni i podzakonski preduslovi, lako se prebrojati i pokazati ko je reprezentativan, a ko nije, to je ono što najviše i plaši naše kolege iz UP.

Na potezu je nadležno ministarstvo i ministarka Nišić, koja trenutno presjedava nelegitimnim Socijalnim savjetom, nadamo se ne zadugo, da kako je i dogovoreno dostavi Skupštini izmjene Zakona o radu jer je javna rasprava završena još u aprilu mjesecu. Dakle, mi samo tražimo evropsku praksu u ovoj oblasti i mogućnost pluralizma – a to je tekovina modernih demokratija. Snagu članstva nakon toga je lako provjeriti, a mi našu ne krijemo, jer je dobro znamo – navodi se na kraju reagovanja CUP-a.

 

Podijeli ovaj članak