Inflacija u Mađarskoj u julu porasla na 4,1 odsto

Mađarska je u julu 2024. godine doživjela rast potrošačkih cijena od 4,1 odsto u poređenju s istim mjesecom prošle godine, pokazuju najnoviji podaci mađarske Centralne statističke kancelarije (KSH).

Ovaj inflatorni porast odražava godišnja povećanja cijena u raznim sektorima, s glavnim cijenama motornih goriva i prehrambenih proizvoda.

Tokom proteklih 12 mjeseci cijene hrane zabilježile su primjetan porast od 2,7 odsto, pri čemu su određene osnovne namirnice poput šećera i brašna doživjele dramatične skokove od 46,3 odsto odnosno 12,4 odsto. Svinjetina je poskupila za 10,7 odsto, dok su čokolada i kakao poskupili za deset odsto. Dodatno, jedenje vani postalo je skuplje, a cijene obroka u restoranima porasle su za osam odsto.

S druge strane, neki prehrambeni artikli su pojeftinili, poput jaja koja su pojeftinila za 14,7 odsto i mliječnih proizvoda koji su pojeftinili za osam odsto.

Značajan doprinos ukupnoj inflaciji imale su i usluge, s rastom troškova od 9,1 odsto. Unutar ove kategorije, najamnine su naglo porasle za 11,7 odsto, a usluge lične njege su porasle za 10,3 procenta. Troškovi povezani s prevozom, uključujući putarine, iznajmljivanje vozila i naknade za parkiranje, porasli su za 10,1 odsto. Troškovi popravaka i održavanja vozila porasli su za 10 procenata, dok su cijene rekreacijskih usluga porasle za 5,6 odsto, odnosno 8,3 procenta.

Odjeća, obuća, alkoholna pića i duhanski proizvodi poskupili su za 4,2 odsto. Iako su električna energija, plin i ostala goriva ukupno pojeftinili za 4,5 odsto, cijene prirodnog i proizvedenog plina pale su za 9,3 odsto, dok su troškovi električne energije smanjeni za 2,1 odsto. S druge strane, motorna goriva su poskupila za šest odsto, prenosi “SeeBiz”.

Izvor:Capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak