Mocarela, maslac i maslinovo ulje duplo skuplji u Crnoj Gori nego u Njemačkoj

Cijene hrane u Njemačkoj uopšteno se smatraju prilično niskim, posebno kada se uporede sa standardom života i prihodima građana. Ovo se naročito odnosi na osnovne prehrambene proizvode poput mesa, sira, hljeba, piva, vina i povrća. Jedan od razloga zašto su cijene ovih proizvoda relativno pristupačne je prisustvo velikih diskontnih superprodavnica kao što su Aldi, Netto i Lidl.

Ove prodavnice, koje su široko rasprostranjene širom zemlje, nude širok spektar proizvoda po vrlo povoljnim cijenama. Njihova poslovna filozofija, koja se fokusira na minimiziranje operativnih troškova i direktnu nabavku od proizvođača, omogućava im da nude kvalitetne proizvode po nižim cijenama u poređenju s tradicionalnim trgovinama.

Osnovne namirnice poput svježeg voća, povrća, vina i piva su često znatno jeftinije u ovim supermarketima nego u manjim trgovinama ili specijaliziranim prodavnicama. Ova cjenovna politika ne samo da olakšava život lokalnom stanovništvu, već privlači i turiste koji traže povoljne opcije za svakodnevnu kupovinu.

S druge strane, Crna Gora se već dugo suočava s visokim cijenama hrane i osnovnih namirnica. Iako je standard života u Crnoj Gori znatno niži nego u Njemačkoj, a minimalna zarada gotovo pet puta manja, najnoviji podaci pokazuju da su cijene hrane kod nas u mnogim slučajevima prestigle čak i Njemačku. Ovaj paradoks izaziva zabrinutost među građanima i ekonomistima, jer visoke cijene hrane dodatno opterećuju kućne budžete i smanjuju kupovnu moć stanovništva. Razlozi za ove visoke cijene mogu se tražiti u nizu faktora, uključujući visok nivo uvoznih proizvoda, ograničenu domaću proizvodnju, ali i potencijalne neregularnosti u tržišnoj konkurenciji i regulaciji cijena.

Ove razlike u cijenama mogu se pripisati specifičnom načinu formiranja cijena u Crnoj Gori. Naime, trgovački lanci često sami postavljaju cijene proizvoda i redovno ih mijenjaju, što dovodi do fluktuacija i često previsokih cijena za potrošače. Za razliku od Njemačke, gdje cijene proizvoda obično ostaju stabilnije, kod nas trgovački lanci primjenjuju dinamičko određivanje cijena kako bi maksimizirali profit, što negativno utiče na budžete potrošača.

Cijene u marketima, diskontnim prodavnicama, prema informacijama koje su nam poslali naši čitaoci iz Njemačke, iznenađujuće su povoljne. Za većinu artikala, cijene su niže ilijednake onima u marketima u Podgorici. U poređenju sa Crnogorskim primorjem, možemo sa sigurnošću reći da su cijene u Njemačkoj i mnogo niže. Cijene maslinovog ulja u Njemačkoj su 7,99 eura, dok u Podgorici dosežu čak do 25 eura ili više. Posebno upadljiv primjer je cijena maslaca, koja je znatno viša u Crnoj Gori nego u mnogim zemljama Evropske unije.

Za kvalitetan maslac u Crnoj Gori trebate izdvojiti najmanje četiri eura, dok najskuplji brendovi koštaju čak 5,79 eura za pakovanje od 250 grama. Ove cijene su izuzetno visoke ako se uporede s Njemačkom, gdje je cijena za istu količinu maslaca već od 1,99 eura.Cijena mnogo kvalitetnijeg suncokretovog ulja u Njemačkoj iznosi 1,39 eura, dok je to cijena za običan suncokretovo ulje u Crnoj Gori. Zatim, fileti tune u Njemačkoj koštaju od 0,79 do 1,39 eura, dok kod nas te cijene počinju od dva eura pa nadalje. Takođe, dva litra koka-kole u Crnoj Gori koštaju od 1,89 eura, dok je u Njemačkoj cijena 1,49 eura. Iznenađujuća je i razlika u cijeni mocarele; u Njemačkoj 100 grama košta 0,89 eura, dok se u Podgorici za 200 grama mora izdvojiti čak 3,19 eura. Cijena Nutelle od 450 grama u Njemačkoj iznosi 3,29 eura, dok je kod nas najjeftinija u ovoj gramaži 4,59 eura. Cijena svježeg povrća je takođe mnogo niža, pa je tako kilogram krastavaca 0,66, paradajza 1,19. Cijena jaja od 10 komada 1.99 dok u našim marketima prelazi tu cijenu. Napominjemo da su navedene cijene u Njemačkoj iz manjih marketa, dok su u većim trgovačkim lancima kao što su Aldi, Netto i Lidl cijene još niže. Tako da shodno primanjima mnogi građani Crne Gore moraju izdvajati veći dio svog kućnog budžeta za osnovne prehrambene artikle, što dodatno opterećuje već ionako ograničene finansijske resurse.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak