Starbaks ponovo promijenio CEO-a; u Crnoj Gori ništa novo

Američki lanac kafeterija Starbaks objavio je da se dosadašnji izvršni direktor Laksman Narasimhan nakon samo godinu dana povlači sa te funkcije a njegov nasljednik će počev od 9. septembra biti dosadašnji direktor lanca brze hrane Čipotl, Brajan Nikol. 

Kako se navodi, Brajan Nikol će biti već četvrti direktor Starbaksa za samo dvije godine pošto se firma neuspješno bori sa slabijom prodajom, prenosi CNN.

Istovremeno, Crna Gora još čeka otvaranje prve Starbaks kafeterije, a Zeren Holding je zakupac franšize ovog poznatog američkog lanca.

“Brajan Nikol je nosilac kulture koji donosi bogato iskustvo i dokazane rezultate u pokretanju inovacija i rasta. Naš odbor vjeruje da će on biti transformativni lider za našu kompaniju, naše ljude i sve kojima služimo širom svijeta”, izjavila je predstavnica Starbaksa Melodi Hobson.

Akcije Starbaksa su porasle za 19 odsto na otvaranju berzi, dok su akcije Čipotla pale za devet odsto.  Starbaks je 31. jula objavio da je u periodu od aprila do juna, koji za kompaniju predstavlja treći fiskalni kvartal 2024, zabilježio globalni pad prihoda od prodaje za tri odsto međugodišnje. Prihodi na američkom tržištu su pali za dva odsto međugodišnje, a ukupan obim transakcija u prodavnicama u Sjedinjenim Američkim Državama koje su otvorene najmanje godinu dana pao je za šest odsto, što je djelimično nadoknađeno višim cenama.

Klijenti rjeđe posećuju Starbaks, umorni su od visokih cijena i ne žele da plaćaju 5,5 eura za ledenu kafu ili limunadu, prenio je tada CNN.

Istovremeno, Crna Gora još čeka otvaranje prve Starbaks kafeterije, a Zeren Holding je zakupac franšize ovog poznatog američkog lanca.

Start poslovanja najavljuje se više od godinu i po, pa iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine avgusta nije desilo.

Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks kafeterije u Podgorici početkom 2024. godine tokom sastanka sa tadašnjim predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem u septembru uprošle godine.
Yiğit je, kako je tada saopšteno iz Vlade, Abazovića obavijestio da je u toku završetak svih potrebnih procedura i da se početkom 2024. godine otvori prva Starbucks kafeterija.
Zeren grupa posjeduje tri kompanije u Crnoj Gori a i Centralnoj banci je podnijela zahtjev i za osnivanje banke.
TAGOVI:
Podijeli ovaj članak