Unija poslodavaca odgovorila CUP-u: Ne može se medijskim pritiscima do reprezentativnosti

Povodom napada Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) na socijalni dijalog, Vladu Crne Gore, Socijalni savjet Crne Gore  i Uniju poslodavaca Crne Gore, reagovala je Unija poslodavaca. 

-Ni Unija poslodavaca Crne Gore, ni Vlada Crne Gore nisu protiv pluralizma poslodavačkih organizacija. Zato pozivamo CUP da se mane dogovora po kuloarima, te da obmanjivanjem javnosti, pokušavaju da medijskim pritiscima dođu do reprezentativnosti i izmjena Zakona o radu.  Sve ovo kako bi se snizili zakonski kriterijumi za sticanje reprezentativnosti  i prilagodili njima, jer ih očigledno ne ispunjavaju- navodi se u reagovanju Unije poslodavaca Crne Gore.

Umjesto toga što već više od dvije godine okrivljuju sve druge osim sebe (jer nisu ni blizu reprezentativnosti i nemaju povjerenje privrede) i putem medija se bore za reprezentativnost, pozivamo ih da uđu u zvaničnu proceduru i podnesu zahtjev za sticanje reprezentativnosti.

Uslovi postoje, propisana je procedura, pa onaj ko ispunjava uslove nema ni jedan razlog da vrijeđa druge institucije, a time zapravo omalovažava svoju organizaciju, nego jednostavno podnese se zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti, dobije se ili se ne dobije,  i time oslobodi javni prostor svojih nedostojnih komentara i objava.

Privreda ima dovoljno problema da se sve društvene snage okupe oko rješavanja istih, a ne da udruženja koja ih zastupaju sujetno napadaju jedni druge, dok sve ostalo „tapka u mjestu“. I završili bismo time, valjda nije sve u novcu, a prepoznaće se pojedini akteri u tome, i želimo da vjerujemo da su za većinu ljudi i kolektiva važniji principi, dostojanstveno i dosljedno djelovanje – zaključeno je u regaoovanju.

Podijeli ovaj članak