Pejović: Vlada ponizila i obesmislila rad Socijalnog savjeta

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović ocijenila je da je Vlada uspjela da ponizi i obesmisli rad Socijalnog savjeta.

Socijalni savjet je juče preglasavanjem dao saglasnost na izmjene Zakona o radu koje predviđaju formiranje dvije minimalne zarade od 600 eura za radnike sa diplomom srednje škole i niže i od 800 eura za zaposlene sa visokom školom i fakultetom.

„Dijalog je ono što čovjeka razlikuje od životinja. Na dijalogu počiva civilizovani svijet. U civilizovanom svijetu na socijalnom dijalogu leže najbolja rješenja koja poboljšavaju ekonomski položaj i uslove života zaposlenih i poslodavaca. Da bi vodili socijalni dijalog, crnogorski građani svakog mjeseca plaćaju članove Socijalnog savjeta koji čine predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata. Vlada na čijem je čelu ‘jurodivi genije’, premijer je uspjela da ponizi i obesmisli rad i ovog tijela. Vrhunac apsurda politike ove Vlade je jučerašnja elektronska sjednica Savjeta, na kojoj nije bilo onoga zbog čega su članovi Savjeta plaćeni – nije bilo dijaloga“, saopštila je Pejović.

Kazala je kako je krajnje vrijeme da „pojedine kolege“ razumiju da imaju moć odlučivanja o budućnosti generacija i da moraju misliti svojom glavom.

„Naročito molim one kolege koji uprkos činjenici da nijesu učestvovali u realizaciji Programa Evropa sad 1, skoro sujevjerno ponavljaju: ‘Kako smo realizovali Evropu sad 1, tako ćemo i Evropu sad 2’, da se malo bolje informišu i raspitaju kako je to izgledalo prije par godina. Važno je da te kolege znaju da se nakon predstavljanja Programa Evropa sad 1 na sjednici Socijalnog savjeta čuo aplauz, da je jednoglasno podržan Program i da je Savjet je dao preporuku za njegovo usvajanje. Juče, na sjednici nije bilo razgovora, predstavnici sindikata su glasali protiv, nije data preporuka, a možda je samo premijer aplaudirao samom sebi kada je pomislio da će još jednom obmanuti javnost“, dodaje Pejović.

Pozvala je kolege parlamentarce da, „prije pritiskanja tastera po naređenju“, razgovaraju u Skupštini sa predstavnicima socijalnih partnera.

„Neophodno je da pozovemo na sjednicu matičnog odbora one koji o ovome znaju najviše i da vratimo dijalog u politički život, jer je bez njega nema razlike između nas i životinja“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak