Izvršni direktor Croatia Airlinesa: Aerodrom Zagreb privlači Ryanair terminalom za niskotarifne aviokompanije

Izvršni direktor Croatia Airlinesa, Jasmin Bajić, izjavio je da plan zagrebačkog aerodroma da ponovo otvori svoj stari terminal za niskotarifne aviokompanije predstavlja pokušaj da zadrže operacije Ryanaira.

Prema njegovim riječima, ovaj potez dolazi kao rezultat isteka poticaja koji su ponuđeni Ryanairu kada je prije tri godine otvorio svoju bazu u hrvatskoj prijestonici.

Govoreći za portal “Lider Media”,  Bajić je rekao: „Koncesionar zagrebačkog aerodroma sada pokušava, kako bi zadržao Ryanair pod povoljnim uslovima, pokrenuti inicijativu za pretvaranje starog terminala u niskotarifni. Uobičajeno je da glavni gradovi imaju ovakva rješenja na sekundarnim, a ne glavnim aerodromima. Za nas bi to, na primjer, bio Rijeka. Međutim, mi želimo da se odreknemo našeg glavnog aerodroma u korist niskotarifne aviokompanije pod povoljnijim uslovima. S druge strane, Split također ima Ryanair, ali pod istim uslovima kao i druge aviokompanije.“

Bajić je napomenuo da bi Croatia Airlines bio profitabilan da je dobio iste poticaje koji su bili ponuđeni Ryanairu prilikom otvaranja njihove baze.

„Nema problema da postoji konkurencija ako posluje pod istim uslovima. Međutim, to često nije slučaj. U Zagrebu, Ryanair koristi velike poticaje za nove rute. Međutim, oni uskoro ističu, pa bi uslovi trebali biti drugačiji. Naravno, osim ako ne zamijeni te rute novim. Činjenica je da bi Croatia Airlines, pod istim pogodnostima kao Ryanair, na primjer, 2019. godine zabilježio profit od deset miliona eura, umjesto gubitka od deset miliona eura, što pokazuje koliko veliki ti poticaji mogu biti. Nažalost, tako stvari funkcionišu, a zagrebački aerodrom nije izolovan slučaj“, rekao je  Bajić.

Stara zgrada terminala zagrebačkog aerodroma, koja je zatvorena za putnički promet od 28. marta 2017. godine, mogla bi dobiti novi život s obzirom na to da vlada razmatra ponovno otvaranje objekta za niskotarifne aviokompanije. Ryanair je druga najveća aviokompanija u Zagrebu po kapacitetu raspoloživih sjedišta. Prema podacima hrvatske vlade, pokrenuta je analiza o ponovnom otvaranju zgrade.

Država je spremna produžiti koncesiju zagrebačkom aerodromu njegovom operatoru, Zagreb Airport International Company (ZAIC), za tri godine i devet mjeseci ako konzorcijum koji upravlja aerodromom vrati stari terminal u funkcionalno stanje. Postojeća koncesija zagrebačkog aerodroma traje do 2042. godine. Proces je još uvijek u ranoj fazi, ali su neformalni razgovori između nadležnih organa i Evropske komisije već održani. Hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima za cilj da ponovo otvori terminal za komercijalnu upotrebu 2026. godine. Konzorcijum ZAIC još uvijek nije dao javni komentar na ovo pitanje.

Izvor: Ex Yu Aviation

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak