Kina obrazložila smjernice posvećene „zelenoj tranziciji“ u ekonomskom i društvenom razvoju

Kina je detaljno obrazložila smjernice „zelene tranzicije“ u ekonomskom i društvenom razvoju. Centralni komitet Komunističke partije Kine (CK KPK) i Državni savjet su objavili set smjernica za ubrzanje zelene tranzicije u svim oblastima ekonomskog i društvenog razvoja.

Prema nedavno izdatim smjernicama, glavni ciljevi su da do 2030. godine zemlja postigne značajne rezultate u zelenoj tranziciji u svim oblastima ekonomskog i društvenog razvoja; do 2035. godine, biće uspostavljeni zeleni, niskokarbonski i reciklažni razvojni ekonomski sistemi, kako bi se ostvario cilj izgradnje lijepe Kine.

U smjernicama je postavljen niz zadataka, kao što su optimizacija razvoja i zaštita teritorijalnog prostora, promovisanje zelene i niskokarbonske tranzicije u industrijskoj strukturi i energetskom sektoru, kao i promovisanje zelene tranzicije u sektoru transporta i urbano-ruralnom razvoju.

Smjernice takođe postavljaju kvantitativne radne ciljeve u različitim sektorima. Do 2030. godine, obim industrije energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u zemlji će dostići vrijednost od oko 15 biliona juana (oko 2,1 bilion dolara), udio nefosilne energije biće povećan na oko 25 procenata u potrošnji energije, a instalirani kapacitet reverzibilnih hidroelektrana premašiće 120 miliona kilovata.

Do 2030. godine, intenzitet emisije ugljenika u komercijalnom transportu po jedinici prometa opašće za oko 9,5 odsto u poređenju sa stanjem u 2020. godini, a godišnja upotreba recikliranog čvrstog otpada dostići će oko 4,5 milijardi tona, pri čemu će stopa proizvodnje glavnih resursa porasti za oko 45 procenata u poređenju sa 2020. godinom, stoji u smjernicama.

Izvor:Media Biro

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak