Ovi poslovi će biti najtraženiji u 2025. godini

Prolazimo kroz veoma dinamičan poslovno-ekonomski period i niko sa sigurnošću ne može znati koje će profesije i poslovi preovladati za koju godinu, kada se sve slegne i ponovo uđemo u “mirnije vode”.

Ako se to ikada dogodi, s obzirom na stalne promjene u mnogim oblastima, prije svega tehnološkim.

Međutim, na činjenicu da su neke profesije traženije od drugih utiče nekoliko ključnih faktora, od kojih je svakako najvažniji tehnološki napredak. Inovacije i razvoj novih tehnologija često dovode do pojave novih profesija ili povećanja potražnje za postojećim. Na primjer, trenutni razvoj sektora vještačke inteligencije, mašinskog učenja i automatizacije brojnih procesa stvorio je potražnju za stručnjacima u ovim oblastima, prenosi Investitor.

Postoje i veoma dinamične ekonomske promjene. Globalni i lokalni ekonomski uslovi, kao što su recesija, rast pojedinih industrija ili promjena navika potrošača, mogu znatno uticati na potražnju za određenim zanimanjima. Na primjer, rast e-trgovine povećava potrebu za stručnjacima za logistiku i digitalni marketing.

A društvene promjene diktiraju one na tržištu rada. Promjene društvenih vrijednosti i ponašanja, kao što je sve veća briga za zaštitu životne sredine ili promjene u metodama rada (npr. rad na daljinu), mogu uticati na to koja zanimanja postaju važnija. Na primjer, stručnjaci za održivost su sve traženiji zbog sve većeg fokusa na klimatske promjene.

Pored ovih najvažnijih faktora, tu su i demografski faktori, jer starenje stanovništva, posebno u Evropi, stvara veću potrebu za zdravstvenim radnicima.

Koji poslovi će biti najtraženiji 2025. godine?

Na osnovu sadašnjeg preseka svih navedenih i drugih faktora sačinjena je lista od 10 zanimanja koja bi mogla postati najtraženija u narednoj godini.

  1. Specijalisti za vještačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML): Za sve veći razvoj AI i ML tehnologija, stručnjaci koji mogu da razvijaju, implementiraju, održavaju ove sisteme i njima upravljaju biće veoma traženi.
  2. Analitičari podataka i naučnici podataka: Kako kompanije sve više koriste podatke za donošenje odluka, potražnja za stručnjacima koji mogu analizirati velike skupove podataka nastaviće da raste.
  3. Programeri softvera i aplikacija: Razvoj softvera ostaje ključna oblast, s posebnim naglaskom na razvoj mobilnih aplikacija, cloud tehnologija i softverskih rješenja za specifične industrije.
  4. Stručnjaci za sajberbezbjednost: Kako prijetnje na internetu postaju sve sofisticiranije, potreba za stručnjacima koji mogu da zaštite podatke i sisteme samo će se povećavati.
  5. Specijalisti za obnovljivu energiju: S globalnim fokusom na održivost, stručnjaci za solarnu, kao i za energiju vjetra i druge oblike obnovljive energije biće veoma traženi.
  6. Stručnjaci za zdravstvenu tehnologiju: Razvoj novih medicinskih tehnologija, telemedicine i personalizovane medicine stvara potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti.
  7. Stručnjaci za klimatske promjene i održivost: S obzirom na rastuću zabrinutost zbog klimatskih promjena, poslovi koji se odnose na upravljanje resursima, smanjenje emisija i održivi razvoj biće sve važniji.
  8. Inženjeri robotike: Kako automatizacija napreduje, inženjeri koji mogu da dizajniraju, razvijaju i održavaju robotske sisteme biće veoma traženi.
  9. HR profesionalci s fokusom na digitalnu transformaciju: S promjenama u načinu rada, uključujući rad na daljinu i fleksibilne modele rada, HR profesionalci koji mogu da se nose s ovim novim izazovima takođe će biti traženi.
  10. Stručnjaci za e-trgovinu i digitalni marketing: Rast online-trgovine i promjene u ponašanju potrošača stvaraju potrebu za stručnjacima koji mogu da optimizuju platforme za e-trgovinu i razviju efikasne strategije digitalnog marketinga.

Ovo su samo neki od sektora koji će vjerovatno rasti, ali je važno napomenuti da će fleksibilnost i spremnost za učenje novih vještina biti neophodni za lični uspjeh u budućnosti.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak