Italija duplira “porez na milijardere”

Italijanska vlada odobrila je povećanje godišnjeg paušalnog poreza koji se primjenjuje na prihode koji su novi fiskalni rezidenti Italije ostvarili u inostranstvu.

Godišnja fiksna naknada će se duplirati sa sadašnjih 100.000 na 200.000 eura.

Nepopularan među lokalnim stanovništvom, poreski aranžman je neformalno poznat kao “porez na milijardere” ili “šema fudbalera” – zaslužan za privlačenje hiljada multimilionera u Italiju.

Jedna od osoba visokog profila koja je imala koristi od sistema je portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo, koji se preselio u Torino 2018.

Plaćanjem paušalnog poreza, rezidenti su na 15 godina oslobođeni drugih dažbina na zaradu u inostranstvu, poklone i nasljedstvo.

Kada je uveden 2017. godine, italijanski zvaničnici su se nadali da će ovaj poreski podsticaj biti od koristi privredi privlačeći bogate pojedince, koji bi potom trošili novac u Italiji.

Fiskalna “trka do dna” između zemalja je fenomen koji posebno obeshrabruju velike organizacije kao što su OECD i MMF.

Iako zemlje mogu imati koristi od prisustva bogatih pojedinaca i korporacija na njihovoj teritoriji, pretjerano korisne poreske olakšice mogu povećati nejednakost, potkopati javne usluge i dovesti do regionalne neravnoteže.

Udvostručenje paušalnog poreza takođe će pomoći Italiji da se izbori sa svojim budžetskim deficitom, prenosi Investitor me.

Vlada Giorgia Meloni pretrpjela je manjak od 7,4% bruto domaćeg proizvoda prošle godine. To je bilo znatno iznad cilja EU od 3% BDP-a, što je natjeralo Evropsku komisiju da pokrene disciplinski postupak protiv zvaničnog Rima.

Još nije jasno koliko će novca biti dobijeno povećanjem poreza.

Izvor:Biznis.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak