MUJOVIĆ: Nabavkom električne energije po povoljnim cijenama i smanjenjem gubitaka na mreži zaštititi krajnje korisnike

U Ministarstvu energetike, održan je sastanak menadžera EPCG i CEDIS na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima kako bi se što spremnije dočekala 2025.godina.

S tim u vezi analizirana je mogućnost nabavke električne energije za prokrivanje gubitaka u distributivnoj mreži, a za koje je ovlašćen CEDIS.

Zaključeno je da se nabavka izvrši tokom trećeg  i četvrtog kvartala, kada se očekuju povoljnije hidrološke prilike i povoljnija situacija na tržištu električne energije.

Takođe, a u svijetlu, pripreme novog Zakona o energetici razmotrena je i potreba za nabavkom savremene mjerne infrastrukture koja bi omogućila punu implementaciju novog Zakona o energetici i donijela benefite krajnjim potrošačima.

Drugim riječima, novim Zakonom o energetici krajnjem potrošaču se pruža prilika da aktivno učestvuje u pružanju usluga balansiranja elektroenergetskog sistema i da na taj način ostvari prihod.

Kako bi to bilo omogućeno potrošačima mora postojati adekvatna mjerna oprema ( napredna električna brojila ) sa puno više funkcija i mogućnosti nego što to aktuelna brojila pružaju.

Podijeli ovaj članak