Šta menadžeri mogu da nauče od vrhunskih sportista?

Olimpijske igre u Parizu: Koliko često su se isplatili hrabrost, disciplina i istrajnost sportista… Ali ponekad ciljevi ostaju neostvareni. Šta menadžeri mogu da nauče od vrhunskih sportista?

Šta je potrebno za postizanje vrhunskih rezultata u sportu? Hrabrost, disciplina, odlučnost, istrajnost i spremnost da stalno pomičete vlastite granice. Neki ljudi su ostvarili san o pobjedi na Olimpijadi.

Mnogo toga što odlikuje vrhunske sportiste u smislu ličnog stava, uključujući spremnost da se maksimalno posvete cilju, važno je i u svijetu rada.

Ipak, postoji velika razlika između vrhunskih sportista i najboljih menadžera i šefova, kaže Juta Rump iz instituta za zapošljavanje u Ludwigshafenu: Biti u vrhu sporta je nešto poput sprinta, dok je održavanje koraka sa svijetom rada 30 ili 40 godina više maraton.

A izazovi za maraton će vjerovatno postati još veći u narednim godinama nego što su već danas. Djelimično je to zbog demografskih promjena. Kvalifikovanih radnika svuda nedostaje. Za nekoliko godina će takozvani baby boomeri otići u penziju, a s njima odlazi i mnogo znanja i iskustva, kaže Rump:

„Svijet se mijenja velikom brzinom i u oblasti rada. Promjene su normalno stanje, istovremeno visok nivo kompleksnosti u kombinaciji s međunarodnom, globalnom mrežom koja je vidljiva. Ali tu su i nemiri. To sada ponovo doživljavamo. Dakle, svijet je nevjerovatno u pokretu.”

Streljaštvo – Jusuf Dikeč iz Turske jedna je od zvijezda ove Olimpijade

Mnoge kompanije moraju prilagoditi svoje poslovne modele promjenljivim vanjskim uvjetima da bi ostale konkurentne. To uključuje teške odluke. A nije unaprijed utvrđeno da će se sve na kraju isplatiti.

Talenti zaposlenih

Da bi bili uspješni, kaže naučnica, presudno je hoće li se sljedeće generacije koristiti u skladu sa svojim snagama i talentima.

„To je kao u vrhunskom sportu. Za to su potrebni programi obuke, kao i shvatanje da postoje granice i da zaposleni moraju ostati u ravnoteži da bi izdržali maraton u svijetu rada.

Za mnoge preduzetnike je veliki izazov da sve ovo imaju u vidu. „A s druge strane, pojavi se tamo neka naučnica i kaže da treba da zastanem, da formuliram novu strategiju i da obratim pažnju na snage i talente svojih zaposlenih”, kaže Rump. Mnogima je to previše, ali na kraju krajeva, to je to, dodaje ona.

Ako vas ne cijene – promijenite posao.

Svaka osoba ima svoje jake strane. Svako može postati vrhunski sportista sa svojim talentom u svojoj oblasti, kaže Juta Rump:

„I vjerujem da je to centralni faktor uspjeha. Ne samo za jednu kompaniju ili instituciju, već i za cijelu privredu neke zemlje, a i za prosperitet društva.”

A to može značiti napuštanje vaše sadašnje kompanije i odlazak tamo gdje se vaši talenti vrednuju i cijene.

Izvor: Deutsche Welle

 

 

 

Podijeli ovaj članak