Ivanković: Vode ima za cijelo primorje, snabdijevanje sigurno i stabilno

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković poručuje da vode za piće ima dovoljno za cijelo primorje, te da je snabdijevanje od početka ljeta sigurno i stabilno i na rekordnom nivou.

„Trenuntne isporuke vode sa vodoizvorišta Bolje Sestre prema opštinama na crnogorskom primorju su na zadovoljavajućem nivou. Ugovorene količine za avgust su 590 litara, a isporuka na 8. avgust je bila 759 litara u sekundi. To je oko 29 odsto više u odnosu na ugovorene količine“, naveo je Ivanković u razgovoru za Media Biro.

Ovog ljeta primorje troši više vode nego lani, a najviše – 804 litra u sekundi, isporučeno je 5. avgusta što je, ističe Ivanković, istorijski maksimum u posljednjih osam-devet godina.

„Isporuke vode za jul i avgust su 2,5 miliona litara. To je 12 odsto više nego prošle godine, odnosno tri odsto više nego 2022. kada je bio jako sušan period i kada je i isporučivanje vode bilo otežano. Odgovorili smo zadatku“, ističe Ivanković, dodajući da očekuje da snabdijevanje cijelog primorja bude i narednih dana sigurno i stabilno.

Podaci govore i da je 9. jula u rezerovarima Regionalnog vodovoda bilo više od hiljadu litara vode. Posljednje mjerenje od 1. avgusta pokazalo je da izdašnost iznosi oko 583 litra.

„Takvom dinamikom, očekujemo da ćemo sve količine, i ugovorene i dodatne, isporučiti prema opštinama na crnogorskom primorju“, kazao je Ivanković.

Da sezona velike potrošnje i velikih potreba za vodom bude dobra, doprinio je privremeni nasip, podsjeća Ivanković.

„Nasipom smo omogućili da ne dođe do pada izdašnosti vode i da se držimo na stabilnom nivou. Isporuke vode prema opštinama na cg primorju su sada na rekordnom nivou, jer je izdašnost lokalnih izvorišta je u padu. Naši izvori su još uvijek na stabilnom nivou. Izradom nasipa zaustavili smo pad koji je bio primjetan ranijih godina“, ukazao je Ivanković.

On podsjeća i da je privremeni nasip bio iznuđeno rješenje, zbog devastacije šljunka i pijeska u koritu Morače, što je i dovelo do velikog pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre. Istorijski minimum vodoizvorišta nekada je iznosio 265 litara, dok je ovih dana 583 litra.

„To je mnogo bolje nego što je bilo prije dvije godine. To nam omogućava da odgovorimo zadatku i isporučimo sve ugovorene i dodatne količine prema primorskim opštinama“, kazao je Ivanković.

Priznaje da su jul i avgust najveći izazov za Regionalni vodovod.

„Tokom cijele godine se pripremamo za ljetnju turističku sezonu. To podrazumijeva pregledanje kompletne trase, zamjenu određenih djelova, čišćenje izvorišta“, ukazuje Ivanković.

U planu su i novi projekti, pa najavljuje iskopavanje osam upojnih bunara kapaciteta 350 do 400 litara.

„Projekat bi bio vrijedan između milion i po i dva miliona eura, ali će se tačna vrijednost znati kada počne izgradnja. Upojni bunari bi se gradili četiri do šest mjeseci. Smatramo da bi njihovom izgradnjom snabdijevanje primorja teklo nesmetano i da bismo riješili problem nedostajućih količina“, zaključio je Ivanković.

tekst, foto i video: Media Biro

 

Podijeli ovaj članak