BiH: Kreće gradnja elektrane vrijedne 160 miliona eura

Ukupna vrijednost projekta je 160 miliona eura, od toga su samo građevinski radovi na lokaciji 26,5 miliona eura
Priča o izgradnji vjetroelektrane Široka Draga kod Livna, na južnoj padini planine Kamešnica na nadmorskoj visini od 1.517 metara, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, ovih dana se ponovo aktualizovala.

Nakon što je s njemačkom firmom Krebs+Kiefer International iz Darmstadta potpisalo ugovor o konsultantskim uslugama i nadzoru, društvo IMRES Smart Greenergy d.o.o. potpisalo je i ugovor o izvođenju građevinskih radova na vjetroparku Široka Draga.

Riječ je o impresivnom projektu vjetroparka snage 125 MW i godišnjom proizvodnjom od oko 400 GWh elelekrične energije što je dovoljno za snabdijevanje 95.000 domaćinstava.

– Ukupna vrijednost projekta je 160 miliona eura, od toga su samo građevinski radovi na lokaciji 26,5 miliona eura – navodi Pero Vrdoljak, direktor IMRES Smart Greenergyja.

Premda vrlo zahtjevan, jer riječ je o krškom terenu, projekt je od izuzetne važnosti i za izvođača radova.

– Kroz ovaj projekt sljedeće dvije godine siguran je posao za nekih 120 ljudi. Mi ćemo raditi kompletno izvođenje saobraćajnica do svih lokacija i temelje vjetroagregata, 19 temelja i 20-ak kilometara cesta – navodi Tomislav Badrov, direktor firme Roco-Commerce Livno.

Da bi sve bilo po standardima i pravilima EU, pobrinula se njemačka konsultantska firma koja je pratila naručitelja kroz proces nabavke, izradila tendersku dokumentaciju i ugovor s izvođačem radova.

– U sljedećoj fazi ćemo biti angažirani kao nadzor sa naručiteljeve strane u ulozi FIDIC inženjera jer će biti baza za ugovaranje FIDIC-ov ugovor, kao što je praksa kad su međunarodno finansirani projekti – objašnjava Lidomir Teklić, predstavnik kompanije Krebs+Kiefer International.

Vrdoljak je istakao da je ugovor o izgradnji vjetroparka Široka Draga potpisan sa lokalnom firmom koja je ispunjava sve međunarodne uslove i standarde.

Inače ovoj investiciji treba dodati i varijabilni dio troškova vezanih za izgradnju 44,6 kilometara trase dalekovoda kojim bi se vjetroelektrana priključila na elektroenergetski sistem BiH, tačnije spojila sa postojećim dalekovodom Rama – Posušje.

Izvor: Federalna.ba/BiznisInfo

Podijeli ovaj članak