Da li je bitcoin i dalje dobra investiciona opcija?

U decembru 2023. godine sve je izgledalo tako obećavajuće. Gotovo svi koji su ulagali u kripto tržište, već su videli kako kupuju kuće, odlaze na odmor, kupuju bolji automobil… Svi grafikoni su bili zeleni, a pad vrijednosti bitcoina za polovinu je bila odmah iza ćoška. Tada je sve počelo da pada, pogađajući milione širom svijeta.

Raj iz 2023. godine
Prošla godina je bila prilično fenomenalna za svijet kriptovaluta sa više događaja koji su pomogli da se poveća vrijednost većine kriptovaluta. Dok su se mnoge zemlje plašile inflacije i pokušavale da se bore protiv nje, svoje poteze su uglavnom ograničile na kamatne stope. Ulaganje u tradicionalne valute postalo je rizičnije za mnoge, prisiljavajući ih da traže alternative.

Cijena bitcoina se prepolovljava svake četiri godine, posljednji put 17. april 2024, očekivanja obično utiču na tržišni sentiment cijelih šest mjeseci prije događaja. Prepolovljene je proces koji smanjuje količinu Bitcoina dostupnog za rudarenje, stvara situaciju u kojoj zalihe Bitcoina padaju, što dovodi do povećanja cijene.

Kako su kripto cijene nastavile da rastu, sve više i više ljudi je osetilo čuveni FOMO (Fear of Missing Out), koji privlači veliki broj investitora koji pokušavaju da ostvare profit.

Tokom 2023. godine, cijena Bitcoina se udvostručila, počevši od oko 20.000 dolara i završavajući se na nešto više od 40.000 dolara.

Realna slika 2024.

Ova godina nije bila najbolja za većinu investitora u kriptovalute i derivate kriptovaluta, najblaže rečeno, uprkos velikim očekivanjima.

Mjeseci pre prepolovljenja Bitcoina doveli su do povećanja cijene, jer je krajem marta dostigla preko 71.000 dolara. Prepolovljenje nije dalo očekivani efekat jer su cijene nastavile da rastu i padaju, a opšti trend pokazuje pad.

Globalna ekonomska neizvjesnost obično dovodi do povećanja investicija i trgovine derivatima kriptovaluta, što generalno utiče na rast cijene. Nažalost, danas to nije slučaj.

Neki čak tvrde da je nedavni pad vrijednosti uzrokovan lančanom reakcijom, jer su prekomerne trgovinske pozicije koje su likvidirane nastavile da snižavaju cijene, stvarajući tako određeni panični efekat. U vrijeme pisanja ovog članka, cijena Bitcoina se kretala na svega 58.000 dolara, a Ethereuma na 2.500 dolara.

 

Podijeli ovaj članak