Ovo je najskuplji grad za život na svijetu

Internet baza podataka Numbeo utvrdila je u svom indeksu troškova života, koji objavljuje svakih šest mjeseci, da je švajcarski grad Ženeva najskuplji grad za život u prvoj polovini ove godine.

Cirih na drugom mjestu

Cirih je na drugom mjestu, dok je Njujork na trećem, javlja Sky News. Iznenađenje za sve koji žive u Londonu, ali ovaj put glavni grad Velike Britanije nije bio u top 10, već je zauzeo 13. mjesto na toj listi.

Što se tiče ostalih gradova Ujedinjenog Kraljevstva, Edinburg je zauzeo 30. mjesto – odmah iznad Amsterdama – dok su Manchester i Glasgov zauzeli 53. i 54. mjesto.

Američki gradovi činili su većinu vrha ljestvice, a uz Njujork, koji je na trećem mjestu, na četvrtom je San Francisco, a slijedi ga Boston.

Rejkjavik, glavni grad Islanda, nalazi se na šestom mjestu, dok ostatak ljestvice u prvih deset zauzimaju američki gradovi Vašington, Sijetl, Los Anđeles i Čicago.

Kompanija za baze podataka posmatrala je argumente kao što su cijena namirnica, restoranski obroci, troškovi najma i koliko daleko ide lokalna valuta kako bi formulisala svoje rezultate.

Izvor:BIZLife

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak