Kako berza može da predvidi ko će biti predsjednik SAD

Berza može pomoći da se predvidi ko će pobjediti na predsjedničkim izborima u novembru.

Prema riječima glavnog tehničkog stratega LPL-a Adama Turnkvista, od 1928. godine, S&P 500 je imao stopu tačnosti od 83% u određivanju koja će politička partija osvojiti Bijelu kuću.

„Dok ankete, kvote za klađenje i prognoze mogu pružiti dragocen uvid u potencijalne izborne ishod izbora u Sad, podaci mogu biti bučni. Da biste izbjegli dio te buke i potencijalnih pristrasnosti, pazite na to kako se tržište ponaša“, rekao je Turnkvist u napomenama ranije ove sedmice.

Konkretno, on je istakao performanse berze u periodu od tri mjeseca prije dana izbora kao krajnjeg prediktora ko će pobjediti na predsjedničkim izborima.Taj ključni dio zvanično je počeo ove sedmice, u ponedjeljak.

„Od 1928. godine, kad god je S&P 500 bio pozitivan tokom tri mjeseca koji su prethodili izborima, aktuelna stranka je ostala pod kontrolom Bijele kuće 80 odsto vremena“, rekao je Turnkvist.

Na primjer, u tri mjeseca uoči izbora 2008. S&P 500 je pao za 24,8%. Demokrate su na kraju pobjedile, a predsednik Barak Obama je okončao republikansku kontrolu nad Bijelom kućom posle osam godina.

Sa druge strane, kada je berza štampala negativan prinos u tri mjeseca prije izbora, aktuelna stranka je gubila izbore u 89% slučajeva.

Na primer, S&P 500 je pao za 2,3% na predsjedničkim izborima 2016, a predsjednik Donald Tramp je na kraju doveo republikansku stranku do pobjede, okončavši kontrolu demokrata nad Bijelom kućom posle osam godina.

Sve u svemu, ovo berzansko pravilo je tačno predvidjelo 20 od posljednja 24 izbora, sa ukupnom stopom tačnosti od 83%.

Međutim, i tržište može da pogriješi, a najbolji primjer su predsjednički izbori 2020.

S&P 500 je porastao za 2,3% uoči izbora 2020. godine, ali je sadašnja stranka, koju predvodi predsjednik Donald Tramp, izgubila na izborima od predsjednika Džoa Bajdena.

 

 

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak