Polugodišnji profit OTP-a 1,3 milijarde eura

Polugodišnji profit nakon oporezivanja OTP Grupe dostigao je 1,3 milijarde eura, dok je pokazatelj ROE (prinosa na kapital) iznosio 23,6%.
Pad profita od 12% na godišnjem nivou objašnjava se jednokratnim direktnim efektima uključivanja dvije novoakvizirane banke u prvoj polovini 2023. godine; u prvoj polovini 2024. nije bilo stavki za prilagođavanje.
Polugodišnji prilagođeni profit nakon oporezivanja povećan je za 28%, dok je rast prilagođen za devizne kurseve, bez doprinosa u toku profita od dvije novoakvizirane banke, iznosio 22%.

Polugodišnji ukupni troškovi rizika povećani su za 83%, pri čemu su troškovi kreditnog rizika smanjeni za 25% zbog oslobađanja rezervi u prvom kvartalu 2024. u segmentima OTP Core, Hrvatske i Srbije, usljed poboljšanja makroekonomskih očekivanja. Skok u ostalim troškovima rizika u drugom kvartalu 2024. uzrokovan je umanjenjem vrijednosti ruskih obveznica.
Profit nakon oporezivanja od 0,7 milijardi eura ostvaren u drugom kvartalu 2024. implicirao je povećanje od 12% na kvartalnom nivou. U drugom kvartalu svi članovi grupe su prijavili pozitivne rezultate, a prilagođeni doprinos profitu članova grupe izvan Mađarske dostigao je 70%.
Kvartalno povećanje profita pripisuje se smanjenju poreza na dobit za 75 miliona eura.

U drugom kvartalu operativni prihod porastao je za 16% na kvartalnom nivou, dok su ukupni prihodi porasli za 9%.
Operativni troškovi su porasli za 1% na kvartalnom nivou.
Konsolidovani plasmani u fazama 1 i 2 (performing loans) povećani su za 3% na kvartalnom nivou (prilagođeno za devizne kurseve), čime je rast od početka godine dostigao 4%, odnosno 5% bez Rumunije. U drugom kvartalu tempo rasta se ubrzao u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji, i premašio prosjek Grupe.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak