Nova pravila na aerodromima: Ovo više nije dozvoljeno

Najavljeno je novo ograničenje na aerodromima koje će stupiti na snagu od 1. septembra. Međunarodni savjet aerodroma (ACI EUROPE) je izvršio pregled promjena u Uredbi EU o bezbjednosti u vazduhoplovstvu koja uvodi ozbiljna ograničenja za upotrebu skenera za ručni prtljag na aerodromima u EU, kao i Islandu, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Norveškoj (dio Evropskog ekonomskog prostora – EEA).

Izmjene su posebno usmjerene na C3 skenere, najsavremeniju tehnologiju koja podržava najbolje standarde detekcije u klasi, koji su do sada dozvoljavali putnicima da nose tečnosti bez ograničenja. Tečnosti su tada mogle ostati u putničkoj kabini zajedno sa bezbjednosnim kontrolnim punktovima, navodi ACI EUROPE.

Novo pravilo od 1. septembra 2024. uvodi ograničenje za tečnosti od 100 ml, čime se briše glavna prednost koju su putnici imali od C3 skenera.

Ovo će takođe smanjiti protok putnika na bezbjednosnim kontrolnim punktovima na aerodromima koji imaju C3 skenere. To će rezultirati značajnim operativnim opterećenjem, čije će ublažavanje zahtijevati raspoređivanje dodatnog osoblja i rekonfiguraciju bezbjednosnih kontrolnih punktova, gdje je to izvodljivo.

Olivije Jankovec, generalni direktor ACI EUROPE je rekao: “O bezbjednosti se ne može pregovarati, ona je na samom vrhu prioriteta za evropske aerodrome. Kao takvi, svi aerodromi će se u potpunosti pridržavati novog ograničenja.”

Iako bi ovo ograničenje trebalo da bude privremeno, ACI EUROPE žali zbog činjenice da nije uspostavljen vremenski rok i proces za njegovo ukidanje.

U međuvremenu, kako bi se ograničili operativni uticaji, biće od suštinske važnosti da se obezbijedi da tečnosti ograničene na 100 ml mogu ostati u kabinskim torbama kada se pregledaju C3 skeneri.

Izvor: B92

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak