TO Bar prva u Crnoj Gori razvila elektronsku aplikaciju za prijavu boravka gostiju i naplatu boravišne takse

Turistička organizacija Bar predstavila je mobilnu aplikaciju za prijavu boravka gostiju i naplatu boravišne takse, koju je razvila u saradnji sa IT kompanijom Oblak. To je prva takva aplikacija u Crnoj Gori, koja će, očekuju u TO Bar, olakšati posao svim izdavaocima privatnog smještaja na teritoriji opštine Bar, a procjenjuje se da ih je između pet i šest hiljada. Aplikacija je dostupna na platformama Google Plaz i Apple store, pod nazivom “RegistracijaBoravka.”

“Mogu slobodno reći da je ovo revolucija u poslovanju Turističke organizacije, koja će u mnogome olakšati funcionisanje turističke privrede. Drago nam je što smo prvi u Crnoj Gori, a nadam se da će sve turističke organizacije ovaj program preuzeti”, kazao je direktor TO Bar Danilo Orlandić, na prezentaciji mobilne aplikacije. Orlandić je istakao da je mobilna aplikacija za prijavu boravka gostiju jako bitna stvar za opštinu Bar, kao i sve turističke poslenike koji gravitiraju na tom području.

“Suština te aplikacije jeste da privatni stanodavci i sve ostale kategorije koje dolaze kod nas u turističke biroe, to više neće morati da rade. Ubuduće će moći samo da instaliraju aplikaciju na telefon i putem kreditne kartice da plaćaju svoje obaveze”, rekao je Orlandić. Prema njegovim riječima, u prethodnih mjesec dana rađena je test faza.

” Sada je došlo vrijeme da možemo da kažemo da aplikacija funkcioniše, da zadnjih deset-12 dana imamo ozbiljne tokove novca koji se kreću ovim putem i vjerujem da ćemo umnogome svima olakšati posao, ” kazao je Orlandić. On vjeruje da ubuduće više neće biti čekanja i redova ispred turističko informativnih biroa, te da će se aplikacija intenzivno koristiti.

” Kada sam prethodne godine preuzeo Turističku organizaciju Bar, vidio sam da neke stvari trebamo dodatno unaprijediti. Glavna stvar je upravo bila uvođenje ove aplikacije”, rekao je Orlandić.

Andrija Brajković iz IT kompanije Oblak istakao je da je prva i osnovna funkcionalnost mogućnost prijave gosta. ” Pored čina prijave , koji je suština ove aplikacije, imamo još jedan, ne manje bitan momenat, koji se odnosi na plaćanje boravišne takse. Ovo je prva aplikacija u Crnoj Gori koja omogućava plaćanje boravišne takse putem mobilnog telefona. Više nema potrebe da se donosi novac u gotovini na pultove, niti da se uplaćuje putem pošte, banke ili e banking. Dovoljan je mobilni telefon i debitna ili kreditna kartica”, pojasnio je Brajković.

Brajković je prisutnim  izdavaocima privatnog smještaja detaljno pojasnio korišćenje aplikacije, dok iz TO Bar naglašavaju da je samo neophodno doći u njihove kancelarije radi otvaranja naloga.

Tekst, foto i video: Media biro

Podijeli ovaj članak