Osnivač Temua postaje najbogatiji Kinez

Kolin Huang, osnivač kineske grupe PDD Holdings koja je vlasnik popularne diskontne platforme za e-trgovinu Temu, najbogatija je osoba u Kini po rang listi milijardera koju je danas objavila agencija Blumberg.

PDD Holdings je matična kompanija „Pinduoduo” koja je od svog lansiranja u Kini 2015. godine učinila pristupačne proizvode po niskim cijenama. Austrija bez ruskog gasa do 2027. godine Za međunarodnu trgovinu, grupa ima zasebnu aplikaciju „Temu” koja je veoma uspješna, ali je na nišanu nekoliko država zbog nepropisne trgovinske prakse.

Ovaj bivši Googleov inženjer na kraju je pokrenuo Pinduoduo, platformu za e-trgovinu poznatu po prodaji jeftinih proizvoda s masivnim promocijama, 2015. godine. Brzo se popeo u redove najbogatijih ljudi na svijetu, a njegova neto vrijednost doseže vrhunac od 71,5 milijardi dolara početkom 2021. godine.

Poput mnogih takozvanih Covid milijardera, njegovo se bogatstvo srušilo jednako brzo kao i napravljeno, palo je 87% u rasponu od oko godinu dana. Huangov pad bio je posebno snažan jer se usporavanje globalne pandemije poklopilo s naglim gušenjem kineskog privatnog sektora.

Tada se dogodilo nešto iznenađujuće: Huangov PD Holdings Inc. organizovao je povratak, planski i stabilno, sa širenjem izvan Kine pod imenom brenda Temu pomažući u borbi protiv trajno slabe domaće ekonomije. Kao rezultat toga, Huang, postao je najbogatiji čovjek u Kini, prema Bloomberg Billionaires Indexu. S bogatstvom od 48,6 milijardi dolara, on je istisnu Žonga Šanžana, “kralja boce i vode” koji se na toj poziciji držao od aprila 2021. godine.

Huangov izvanredni uspon podstaknut je kineskim promjenjivom kupovnom navikama nakon što se kriza nekretnina pretvorila u dugotrajno usporavanje. Takođe je prva tehnološka firma koja je bila na vrhu ljestvice bogatstva u više od tri godine, nakon što je pritisak vlade na privatne kompanije ograničio suparnike kao što je Džek Ma, osnivač Alibaba Group. Usput, Huang je takođe izazvao proteste dobavljača zbog snižavanja cijena i postavio kažnjiv raspored rada za svoje zaposlene, kako bi uspostavio prijeko potrebnu disciplinu.

“Ma i Džef Bezos bili su korporativni lideri u svojim trenucima, ali vremena su se promijenila i Huang vidi pravi  uspjeh s drugačijim, manje vidljivim pristupom”, ocijenio je Brok Silvers, izvršni direktor private equity kompanije Kaiyuan Capital.

Za razliku od Ma, Huang predstavlja novu generaciju kineskih tehnoloških preduzetnika koji su karijeru započeli s globalnim mogućnostima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak