Radović: Smanjenje marži nije rješenje, kupovna moć pada pa nema osnova za rast cijena

Percepcija da je platežna moć povećana, sa vještačkim povećanjem minimalne zarade i minimalne penzije, bez privrednog rasta, dovela je do inflacije, kazala je gostujući u centralnoj informativnoj emisiji na Televiziji E novinarka Antene M – Ana Nives Radović.

“Percepcija kupovne moći kod trgovaca, kojima su, takođe, povećani troškovi zbog činjenice da su i oni sami poslodavci, je bila razlog da se cijene nastave povećavati zbog toga što je percipirano da novca među građanima ima”, navela je ona.

Napomenula je da se građani zadužuju da bi insfinansirali svakodnevne potrebe, što, kako objašnjava, znači da dolazi do realnog pada kupovne moći i da nema realnog osnova za dalji rast cijena. Smanjenje marži, koje Vlada Crne Gore najavljuje kao mjeru zaustavljanja inflacije, kaže ona, nije rješenje koje je testirano na bilo kojem modelu.

Najava da će zarade biti povećane 25 odsto, a zapravo je to pet i sedam odsto, prema njenim riječima su pokazatelj odsustva bilo kakve strategije i potencijalne odgovornosti za, očigledno, neminovnu štetu koja nastaje, po finansijski sistem i standard građana.

“Iz nedostatka odgovornosti javila se velika nepredvidivost, gdje vidite da ne možete na bilo koji način da procijenite šta može biti naredni korak donosioca odluka, odnosno kakav će ekonomsko finansijski ambijent, u Crnoj Gori, biti sa ovakvim načinom razmišljanja. Dakle, sa takvim pristupom se, ne samo dugoročno, već ni kratkoročno, ne donose odluke”, dodala je Radović.

Konstantno se, kako podseća pominje da je uzrok inflaciji rat u Ukrajini i sva dešavanja koja su uslijedila nakon toga. To jeste, dodaje Radović, djelimično povećalo cijene i potražnju koja je uslovila sve to, ali, svi ti trendovi su bili prisutni i u drugim zemljama.

“Crna Gora je zemlja koja je u odnosu na broj stanovnika primila najveći broj doseljenika iz Ukrajine, međutim, ti trendovi su, sa jedne strane, već u padu, govorimo o velikom broju ljudi koji odlaze. Sa druge strane govorimo o tome da se taj trend nastavlja, bez obzira obzira na to kakva je stvarna potražnja”, pojasnila je Radović.

Podsjeća i na saopštenja zvaničnika u kojima se o budućnosti govori u superlativu, i dalju se velika obećanja, ali se niko ne bavi aktuelnim trenutkom.

“Mi, zapravo, preskačemo da vidimo stanje u sadašnjem trenutku, a stanje u sadašnjem trenutku će itekako interesovati i investitore i sve one koji budu kreditori Crne Gore. Na ekonomskom planu ovakvo odsustvo odgovornosti, zapravo, samo degradira povjerenje, koje u nas, kao zemlju, može imati bilo koji kreditor ili investitor”, rekla je Radović.

Zabrinjavajuće je, kaže, što se uzima nominalni iznos zarade, kao parametar i dodaje da se zanemaruju svi ostali parametri koji su pokazatelji standandarda građana, kao što su kupovna moć, inflacija, javno i privatno zaduživanje.

“Ako neko ovakvo stanje naziva najboljim onda je zaista pitanje kakvu percepciju ima o budućnosti, koju takođe najavljuje kao sjajnu. Svi mi koji možemo da pratimo ove procese čisto sumnjamo da je riječ samo o neznanju, već opet o nekom nedostatku taktike, o nekom nedostatku stvarne strategije. Ne govorimo o strategijama poput Fiskalne strategije, i svih onih strategija, koje zaista nijesu napisane na nivou jednog strateškog dokumenta koji trogodišnju finansijsku sudbinu Crne Gore, a samim tim i životni standard svih građana treba da opredijeli i usmjerava”, zaključila je Radović.

Izvor:TV E

Podijeli ovaj članak