Kako je u komšiluku: Dubrovački aerodrom profitirao od Ryanaira, a zbog Brexita stiže novi terminal

Direktor Derodroma Dubrovnik Viktor Šober
  • “Prošle godine smo imali nešto više od 2,4 milijuna putnika, ove godine ćemo se približiti 3,2”
  • “Raduje me uticaj Ryanaira na predsezonu, i tu vidimo veliki potencijal”
  • Jedini imaju direktnu liniju s SAD-om, i to s New Yorkom

Zaronjen u istoriju, bogat kulturom, pun poštovanja prema tradiciji i magnet za međunarodne putnike, to je Dubrovnik. Grad je poznat i kao avio destinacija, a prošle godine je kroz dubrovački aerodrom prošlo gotovo 2,5 miliona putnika, a očekuje se da će ova turistička godina konačno nadmašiti mitsku 2019. godinu. Barem u Dubrovniku.

Nije bilo druge nego se zaputiti u Čilipe da se sazna više o brojkama, letovima i novim planovima. Imala sam sreću što nisam upala u gužvu, s obzirom na to da put koji vodi prema aerodromu ima samo jednu traku i nema alternativu. To je gorući problem Dubrovnika, koji bi se, kako nam je rekao dubrovački gradonačelnik Mato Franković, uskoro mogao riješiti.

Na aerodromu dočekuje “mravinjak” i nasmijana lica putnika koji su tek sletjeli iz hladnog Londona. Kroz dubrovački aerodrom ove će godine proći gotovo 3,2 miliona putnika, a to povećanje možemo zahvaliti Ryanairu, koji će letjeti za Grad i tokom zimskih mjeseci, ponosno za Bloomberg  objašnjava direktor aerodroma Viktor Šober.

Kako teče sezona?

Ogroman je skok u odnosu na 2023. godinu. Prošle godine smo imali nešto više od 2,4 miliona putnika, a ove godine ćemo se približiti brojci od 3,2 miliona. Trebalo je sve to nekako pripremiti, u jednom trenutku smo osjetili da je skok možda malo veći nego što smo mogli podnijeti. Srećom, zahvaljujući ljudima na terenu, našim radnicima, uspjećemo sve to odraditi.

Koliko vam nedostaje radnika?

Nedostaje nam otprilike 15 do 20 ljudi.

U najavi je izgradnja novog terminala, kako je do toga došlo?

Ideja za terminal nastala je kada smo shvatili da u vršnim mjesecima imamo mnogo više putnika nego u ostatku godine, a trenutni koncept prostora to teško podnosi. Aerodrom nije projektovan za više od pet miliona putnika, ali jeste tako da je broj putnika ravnomjerno raspoređen tokom svih mjeseci. Međutim, zbog velikih gužvi tokom četiri-pet mjeseci, novi terminal postaje neophodan.

Kad ga možemo očekivati?

Master plan bi trebalo završiti do kraja ove godine, a potom bi sljedeće godine počeli s pripremama za izgradnju.

Dubrovački aerodrom je jedini u Hrvatskoj direktno povezan s SAD-om?

Tako je, mi smo jedini aerodrom u Hrvatskoj sa direktnom linijom do New Yorka, ali primjećujemo da jedna linija nije dovoljna, treba nam još jedna linija koju smo imali pre nekoliko godina.

Kako je došlo do dogovora s Ryanair-om i koje koristi aerodrom i građani imaju od toga?

Ryanair je već doveo veliki broj putnika tokom predsezone, a isto očekujemo i tokom postsezone. Dogovorili smo se za zimske operacije, sa tri destinacije dva puta nedeljno: London, Beč i Brisel. To je kompromisno rješenje koje smo postigli u zamjenu za ljetnje operacije.

Koji su komentari građana na dolazak Ryanair-a?

Neki ljudi smatraju da Ryanair donosi nekvalitetne goste, ali to je daleko od istine. Ryanair danas leti svuda, a gosti koji dolaze preko njih troše više novca na destinaciji, što je za Dubrovnik veoma korisno.

Osim Ryanair-a, ko još leti zimi u Dubrovnik?

Ove godine ćemo imati i letove za Frankfurt sa Croatia Airlines-om, Istanbul sa Turkish Airlines-om, London i Manchester sa Easyjet-om, Dublin sa Aer Lingus-om, Barselonu i Varšavu. Ukupno devet zimskih destinacija.

Sve više težite ka cjelogodišnjem turizmu?

Tako je, jako je bitno da polako popunimo predsezonu i postsezonu, a zima da bude pristojna.

Koji su sve izazovi pred aerodromom, čeka li vas liberalizacija tržišta zemaljskih usluga?

Pripremamo se za liberalizaciju tržišta zemaljskih usluga, što je dosta komplikovan proces. Naša aerodrom je dosad bio u povlašćenoj poziciji jer smo sami pružali te usluge, ali uskoro će biti konkurencija. Iako to donosi rizike, vjerujemo da ćemo kvalitetom usluga i dalje zadržati naše korisnike.

Cesta do aerodroma i dalje je goruće pitanje?

Put od Grada do aerodroma je od velike važnosti. Svaka nesreća ili problem na toj cesti može višestruko komplikovati situaciju. Zagovaramo izgradnju nove ceste, koja je neophodna za sigurnost i efikasnost.

Izvor: Bloomberg Hrvatska, autor Danijela Polonijo
Podijeli ovaj članak