NTO: U Crnoj Gori 196.000 turista, u hotelima pet odsto više gostiju

Prema nezvaničnim podacima koje lokalne turističke organizacije dostavljaju Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore (NTO CG), u našoj zemlji trenutno boravi 196.000 turista, što je na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu.

Hoteli u kontinuitetu bilježe rast u odnosu na prethodnu godinu. U njima boravi 47.000 gostiju, što je pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu i 18 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

U strukturi gostiju, dominiraju posjetioci iz: Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Izraela, Turske i Poljske, saopštila je predstavnica NTO CG Milena Vujović.

 

U Upravi za statistiku (Monstat) zabilježeno je da je u prvih šest mjeseci tekuće godine broj turista bio nešto veći u odnosu na isti period prethodne godine i 17 odsto veći u odnosu na 2019. godinu.

“Podaci Aerodroma Crne Gore nam govore da je tokom prvih sedam mjeseci tekuće godine oposluženo oko milion i 500 hiljada putnika, što je oko 16 odsto više u odnosu na prethodnu godinu u 11 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Podaci Uprave policije, takođe, pokazuju rast u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom prvih sedam mjeseci, zabilježeno je oko 14 miliona prelazaka na svim graničnim prelazima, što je devet odsto više u odnosu na isti period prethodne godine” kazala je Vujović, a ujedno i naglasila da kada je riječ o prihodu od boravišne takse, od početka godine zaključno sa šestim avgustom, ukupni namjenski prihodi, odnosno dio prihoda koji ide u državni budžet, iznose oko dva miliona i 280.000 eura, što predstavlja rast od oko šest odsto u odnosu na prihod ostvaren u ovom periodu u 2023. godini.

U NTO CG navode da se trude, da budu u komunikaciji s turističkom privredom, kako bi dobili informacije o tome kako se odvija turistička sezona, koji su problemi sa kojima se oni susreću, te kakve su najave za naredni period.

“Ove sedmice smo sproveli anketu turističke privrede koja nam je pokazala da je najveći broj nih zadovoljno dosadašnjim rezultatima ljetnje turističke sezone, oko 86 odsto, dok 14 odsto njih nije zadovoljno. Slično je stanje i sa onima koji su zadovoljni najavama za naredni period, oko 84 odsto je u ovom trenutku zadovoljno najavama za avgust i septembar. Ubjedljivo najveći procenat ispitanika je zadovoljan prihodima, oko 89 odsto njih. Kada je riječ o poređenju sa prethodnom godinom, 32 odsto smatra da je sezona na nivou prethodne, 16 odsto da je bolja od 2019. i 2023. godine, dok ostali smatraju da poređenje sa prethodnim godinama nije relevantno uslijed raznih faktora” navela je Vujović.

U okviru sprovedene ankete, turistička privreda iznijela je stavove u vezi sa glavnim nedostacima ljetnje turističke sezone, među kojima su problemi sa infrastrukturom, gužve, radovi na putevima, loša avio povezanost i visoke cijene u određenim segmentima turističke ponude.

Za Nacionalne parkove Crne Gore ova sezona je takođe uspješna. Nakon prošlogodišnje sezone, koja je za njih bila rekordna, ove godine su u periodu od januara do jula zabilježili 349.000 posjetilaca, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok su u ostvarenim prihodima bilježili rast u odnosu na isti period prethodne godine.

Od početka godine do danas, NTO CG je imala promotivne aktivnosti u preko 20 zemalja, a poseban fokus je bio na tržištima Velike Britanije, Njemačke i Francuske, uočavajući ogroman potencijal koji imaju ova tržišta za crnogorski turizam.

“Ove godine smo kroz studijske posjete novinara iz Velike Britanije bili prisutni u najuticajnijim britanskim medijima. Upravo ove sedmice, u jednom od najgledanijih britanskih jutarnjih programa, Crna Gora je predstavljena kao hit evropska destinacija sa odličnim odnosom cijene i kvaliteta, a tokom prethodne godine Crnu Goru su posjetili prestižni britanski mediji poput The Sun, Daily mail i drugi, koji su i tokom prethodne sedmice boravili u Crnoj Gori. U toku su pripreme za jedan od najvažnijih događaja – Svjetsku turističku berzu u Londonu”, ispričala je predstavnica NTO CG.

Da je dosta rađeno na polju unapređenja avio povezanosti, potvrđuje saradnja sa najvećim britanskim turoperatorom Jet2holiday i jednom od najvećih avio kompanija, što se ogleda u odličnoj avio povezanosti sa ovim tržištem.

“U maju ove godine smo imali oko 60 njemačkih turoperatoa u okviru destinacijskog foruma, a pored saradnje s ključnim donosiocima odluke njemačke turističke privrede, ove godine bićemo posebno okrenuti digitalnim kanalima promocije, imajući u vidu brojne markentiške kampanje koje nas očekuju” zaključila je Vujović.

Tekst, foto i video: Media Biro

Podijeli ovaj članak