Polugodišnja dobit CGES-a preko 10 miliona eura

U prvoj polovini 2024. godine Crnogorski elektroprenosni sistem CGES je ostvario dobit u iznosu od 10.075.817  eura, koji je značajno manji – i to 8.131.833 eura u odnosu na rezultat za isti period prethodne godine, što je pad od čak 80,7 odsto.

U prvoj polovini 2024. godine CGES je ostvario ukupne prihode u iznosu od 46.734.514 €, od čega se 44.916.334 € odnosi na osnovne prihode od prodaje, a 1.818.180 € na ostale prihode. U odnosu na isti period prethodne godine, prihodi su manji za oko 18,96% ili 10.933.570 €. Takođe, rashodi u istom periodu iznose 33.219.988 € i manji su u odnosu na uporedni period prethodne godine za oko 5,07% ili 1.772.767 eura.

Kako se navodi u izvještaju o upravljanju, objavljenom na sajtu Montenegroberze, za prvih pola godine firma je bila izložena riziku promjene cijene električne energije koji su materijalno uticali na finansijske izvještaje, međutim bez uticaja na nesmetano odvijanje poslovanja, na što ukazuju rezultati. Na osnovu finansijskih izvještaja i pokazatelja poslovanja za tekući izvještajni period može se zaključiti da je firma  uspješna poslovala, uz finansijsku stabilnost i sigurnost. U narednom periodu očekuje se nastavak pozitivnog trenda dobrih rezultata i kontinuirane održivosti poslovanja.

U pojašnjenju bitnih događaja i njihovog uticaja na poslovanje, podsjeća se da je početkom druge polovine 2021. godine, nastupio veliki poremećaj na tržištu električne energije što je rezultiralo enornim skokom cijena električne energije. Dodatno, navodi se da je i rat u Ukrajini  uticao da ne dođe do pada cijena na tržištu već naprotiv, cijene su i dalje ostale na viskom nivou i tokom 2024. godine.

-Ova činjenica je imala direktan uticaj na rast nabavnih cijena električne energije koje je CGES kupovao i koje će kupovati kako bi pokrio gubitke u prenosnoj mreži za 2024. godinu. Međutim, u drugoj polovini 2023. godine i početkom 2024. godine primijetan je pad i stabilizacija cijene električne energije na tržištu, tako da je CGES po osnovu nabavke energije za pokrivanje gubitaka u prenosnom sistemu za prvih šest mjeseci tekuće godine imao manje troškove u odnosu na isti period prethodne godine – navodi se u izvještaju.

Ipak, u izvještaju navode i da, u skladu sa važećim zakonskim i regulatornim okvirom, po osnovu odstupanja ostvarenih regulisanih prihoda i troškova, u odnosu na odobrene regulatorne prihode i troškove za 6 mjeseci 2024. očekuju negativnu korekciju cijena i tarifa odnosno regulisanih prihoda  ove kompanije, koja je, na osnovu trenutno raspoloživih ekonomskih i energetskih podataka, procijenjena u iznosu od 11,8 miliona EUR.

Podsjeća se kako se od 7. maja 2012. godine, akcije CGES-a kotiraju na A listi Montenegroberze, što je potvrda kvaliteta same hartije od vrijednosti, a posredno i niza preduslova koje kompanija ispunjava u pogledu korporativne kulture. Kriva prikazuje trend kretanja akcija Kompanije koji ukazuje na stabilnu cijenu po akciji u toku prvih šest mjeseci 2024. godine:

Nedavno je Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema odlučila je da deset miliona evra od 35,7 miliona evra profita iz 2023. godine podijeli akcionarima, kao i da ponovo izabere Aleksandra Mijuškovića za predsjednika Odbora direktora.

Dobit iz 2023. godine je tada raspoređena na način što će iznos od deset miliona evra biti isplaćen akcionarima kao bruto iznos dividende, dok će iznos od 25,7 miliona biti raspoređen kao neraspoređena dobit i akumuliraće se sa neraspoređenom dobiti iz prethodnih godina.

Najveći akcionari CGES-a su država Crna Gora sa 55 odsto, italijanski operator prenosnog sistema Terna Rete Elettrica Nazionale sa 22,09 odsto, srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) sa 15 dosto, kao i fizička lica koja posjeduju skoro sedam odsto.

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak