Leberle: NLB Banka bilježi kontinuiranu potražnju za kreditima

“Rast referentnih kamatnih stopa tokom 2022. i 2023. godine nije se u potpunosti reflektovao na crnogorskom tržištu. Tražnja je i tokom prošle godine imala rastući trend”, kazao je u intervjuu za naš portal Martin Leberle, predsjednik Upravnog odbora NLB banke.

Kako je dodao, banka planira dodatno da proširiti paletu proizvoda sa povoljnijim uslovima iz segmenta potrošačkih kredita.

“Nezavisno od inicijative Centralne banke, nadamo se da ćemo moći nastaviti sa povoljnijom cjenovnom politikom, što će zavisiti od poteza Evropske centralne banke, ali i sveukupnog smanjenja kompleksnosti naše regulative i ambijenta u kojem poslujemo”, kazao je Leberle.

Koliko je ukupno kredita odobreno fizičkim licima od početka godine i u kojem iznosu?

Period od početka godine je obilježila jaka aktivnost, sa odobrenih gotovo 6000 kredita u ukupnom iznosu od skoro 70 miliona eura. Banka je prilagođavala svoju ponudu, upravo prateći potrebe i zahtjeve klijenata i i inovirala više kreditnih proizvoda tražeći najbolje rješenje iz ugla ročnosti kredita,  te shodno tome i cjenovnih uslova, uz posebne cjenovne povoljnosti u ograničenim vremenskim periodima. Uvećan udio na tržištu je potvrda da su naši napori prepoznati kod građana.

Koje vrste kredita su najviše odobravane (stambeni, potrošački..itd.)?

Od svih odobrenih kredita u 20024. godini građani su najveću potrebu imali za potrošačkim/gotovinskim kreditima, pa je 70% bilo takvih kredita, dok su 30% činili stambeni krediti. Par puta od početka godine smo samo za ovaj proizvod obezbjeđivali posebne, akcijske uslove. U segmentu stambenih kredita, Banka je u kontinuitetu jedan od najčešćih izbora naših građana, što godinama potvrđuje visok stepen povjerenja u naš odnos sa klijentima. To je prepoznao i istaknuti globalni finansijski magazin Euromoney, koji već treću godinu zaredom NLB Banku proglašava najboljom bankom u Crnoj Gori.

Konstantan rast udjela na tršištu u segmentu građana je velika prilika, ali i obaveza da permanento unapređujemo našu ponudu i pravovremeno odgovaramo na potrebe klijenata, ali i da uspostavljamo nove standarde poslovanja koji doprinose ukupnom razvoju bankarskog sektora.

Koja je prosječna kamatna stopa za različite vrste kredita fizičkim licima koje nudite?

Uslovi po kojima klijenti mogu uzeti kredit su različiti i zavise od više kategorija i preferenci, bilo da se građani radije opredjeljuju za kredite sa fiksnom kampatnom stopom, varijabilnom ili pak kombinovanom koja u prvim godinama nudi fiksnu kamatnu stopu, a kasnije se kredit otplaćuje po varijabilnoj kamatnoj stopi, koja se vezuje za vrijednost šestomjesečnog Euribora. Takođe, kamatne stope zavise i od roka na koji se uzima kredit, pa su povoljnosti veće ukoliko se kredit uzima na kraći rok.

Isti princip se primjenjuje i na gotovinske kredite, osim šte je maksimalna ročnost za ove kredite do 120 mjeseci, dok se za stambene kredite ona kreće do 300 mjeseci. Pored toga, nudimo i gotovinske kredite bez kamatne stope, koji se mogu dobiti na prodajnim mjestima naših partnera za kupovinu robe široke potrošnje. Prosječna ročnost je na nivou tržišta.

Banka se naravno odazvala inicijativi CBCG za smanjenje kamatnih stopa za kreditiranje građana, pa je na značajan broj kreditnih proizvoda namijenjenih građanima smanjila stope uglavnom za 1%, čineći dostupnim kreditne proizvode po povoljnijim uslovima iz svih osnovnih segmenata kreditne ponude. Ostvareni prodajni rezultati jasno pokazuju konkurentnost naše cjenovne politike. Tokom prvog kvartala nudili smo značajno niže kamatne stope segmentu penzionera. Drugi kvartal daje vidljivo niže kamatne stope za rješavanje stambenog pitanja. Planiramo i proširiti paletu proizvoda sa povoljnijim uslovima iz segmenta potrošačkih kredita. Nezavisno od inicijative Centralne banke, nadamo se da ćemo moći nastaviti sa povoljnijom cjenovnom politikom, što će zavisiti od poteza Evropske centralne banke, ali i sveukupnog smanjenja kompleksnosti naše regulative i ambijenta u kojem poslujemo.

Da li postoje konkretni proizvodi koje bi izdvojili iz Vaše ponude?

Izdvajamo iz ponude GEFF kredit za održivi dom koji smo lanisrali u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u prvoj polovini godine. Radi se o kreditnom proizvodu koji je namijenjen za ulaganja u postavljanje izolacije (zidova, potkrovlja, krova, poda i pregradnih zidova), ugradnju novih prozora, vrata, toplotnih pumpi, solarnih panela i akumulacionih rezervoara za vodu, kotlova i peći na biomasu, solarnih – fotonaponskih sistema, mehaničke ventilacije sa povratom topline, rezervoara za toplu vodu. Posebna povoljnost je mogućnost povraćaja do 20% od iznosa kredita, a zavisno od broja tehnologija koji se instaliraju u objektu za koji se sredstva iz kredita koriste. Dakle, investicija donosi višestruke uštede – od potrošnje električne energije u domu, do smanjenja ukupnog troška za kompletnu investiciju.

Banka je kod stambenih ali i auto kredita, stavila poseban akcenat na ekološki segment, pružajući stimulativni benefit u vidu niže kampatne stope.

Počev od 1. avgusta najavljena je primjena Pravilnika o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada, pa vjerujemo da će i ovo pozitivno uticati kako na građane tako i na investitore, kroz mogućnost kreditiranja pod povoljnijim cjenovnim uslovima, koje je Banka uvrstila u svoju ponudu.

Kakvi su trendovi u odobravanju kredita otkako su centralne banke počele sa povećanjem kamata i otkako je došlo do rasta euribora? Da li bilježite pad potražnje?

Podsjećamo da se rast referentnih kamatnih stopa tokom 2022. i 2023. godine nije u potpunosti reflektovao na crnogorskom tržištu. Tražnja je i tokom prošle godine imala rastući trend.

U vezi sa tim, sa li se očekuje skoriji pad kamata? Kakve su prognoze za period do kraja godine?

Pad kamatnih stopa zavisi od kretanja na evropskom tržištu, ali i širih globalnih okolnosti, pa iako su očekivanja i najave bile da će kamatne stope značajnije pasti od polovine ove godine, to se ne dešava očekivanom dinamikom. Stoga, možemo očekivati isti trend do kraja godine.

Koliko je zahtjeva za kredit odbijeno i koji su najčešći razlozi za odbijanje?

Odgovorno zaduživanje i briga o finansijskom zdravlju klijenata je naš primarni cilj, pa je zato i manjak kreditne sposobnosti najčešći razlog za odbijanje klijenata.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak