Fed i ECB u septembru režu kamatne stope

Predsjednik američke Centralne banke (Fed) Jerome Powell nagovijestio je mogućnost snižavanja kamatnih stopa u septembru zbog rastućih rizika na tržištu rada.

Fedov Odbor za otvoreno tržište (FOMC) rekao je da su vidjeli umjeren rast zaposlenosti i blagi porast nezaposlenosti, što znači da će se buduće odluke temeljiti na kombinaciji podataka o zapošljavanju i inflaciji. To nije iznenađujuće, budući da se oko 68 posto američkog BDP-a odnosi na potrošnju domaćinstava. S fiskalne strane, Ministarstvo finansija SAD-a zadržalo je svoje smjernice za dugoročni dug nepromijenjenim drugo tromjesečje zaredom, te nastavlja favorizovati izdavanje kratkoročnih obveznica. Ministarstvo očekuje pad kamata u skoroj budućnosti, što ih za sada destimuliše od izdavanja dugoročnih obveznica.

Prinos na američke 10-godišnje obveznice pao je ispod 4%, što je najniži nivo u posljednjih šest mjeseci. Tržišta takođe očekuju gotovo sigurno smanjenje kamatnih stopa u septembru, na osnovu trenutnih ekonomskih podataka i Fedovih saopštenja. Očekuje se da će osnovna inflacija ostati usidrena oko 2% u srednjem roku, što je u skladu s ciljem centralne banke. Indeks troškova rada (ECI) porastao je 0,9% u drugom tromjesečju, što je najmanji porast u tri godine. To ukazuje na smanjenje osnovnih inflatornih pritisaka zbog hlađenja tržišta rada, podržavajući vjerovatnoću smanjenja stope u septembru.

U eurozoni proizvodna aktivnost u julu nastavila je padati, iako manje nego što se prvotno procjenjivalo. Potražnja je i dalje slaba, kompanije smanjuju zalihe i ne planiraju nova radna mjesta. Troškovi rastu, rokovi isporuke sve su duži, što može spriječiti budući rast. Cijene nafte porasle su zbog rastućih napetosti na Bliskom Istoku i pada zaliha u SAD-u. Sukobi poput ubistva čelnika Hamasa u Teheranu povećavaju rizike od prekida opskrbe, dok niže zalihe u SAD-u dodatno podižu cijene. Ipak, zabrinutost zbog manje potražnje u Kini vrši pritisak na pad cijena.

Uprkos svemu, barem za sada, prema aktuelnim podacima, u septembru možemo očekivati sinkrono snižavanje kamatnih stopa s obje strane Atlantika, što će berzama dati svjež vjetar u krila.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak