Katastrofa jadranskih restorana: Najgore prošla „bezobrazna“ ostrva

Udruženje ugostitelja pri Hrvatskoj privrednoj komori objavilo je podatke o prometu u restoranima, kafićima i klubovima u julu.

Rezultati su prilično porazni. Promet u istarskim restoranima manji je oko 20 posto na godišnjem nivou. Promet u Dalmaciji, na kopnu, manji je deset do dvadeset posto, a na ostrvima je manji čak do 50 procenata, piše portal Kult plave kamenice.

„U prethodnim sedmicama smo objavili više tekstova o slabijem turističkom junu i julu. Ali, nismo znali da su brojke baš toliko loše. Računali smo da prosječan pad prometa iznosi oko 15 do 30 posto. Stvarnost je međutim značajno okrutnija. Čak pedeset procenata pada prometa na ostrvima je zaista šokantan podatak. Ali, taj pad je zapravo logičan.

Hvar, Korčula i Brač su tri ostrva sa najbezobraznijim i najnerealnijim pristupom cijenama na cijeloj obali. Hvar, Korčula i Brač su u cijeloj Evropi postali poznati po kafama za sedam do osam eura i prosječnim šampanjcima za 250 do 300 eura.“

Normalno je da niko razuman nije htio da plaća te cijene i da su ostrva postala meta kolektivnog bojkota, i hrvatskog i međunarodnog, navodi portal.

Podijeli ovaj članak