Zabrinjava vas korekcija tržišta? Zapamtite riječi Warrena Buffetta

Američke akcije su oštro pale u ponedeljak kao deo globalne rasprodaje podstaknute sve većim strahovima od recesije među investitorima. Čini se da su previranja počela u petak nakon objavljivanja razočaravajućeg izveštaja o radnim mestima u julu, što je izazvalo zabrinutost da su Federalne rezerve presporo smanjile kamatne stope – potez koji je trebao ublažiti određeni pritisak na ekonomiju. Daljnje uzburkavanje globalnih tržišta je neuobičajeno trgovanje valutama iz Japana.

S&P 500 – mera širokog američkog berzovnog tržišta – pao je oko 2% u ranom trgovanju, što ga je stavilo 7,5% ispod najvišeg nivoa indeksa svih vremena zabeleženog 16. jula. Daljnji padovi bi doveli akcije u područje korekcije, definisano kao pad od 10% ili više od vrhunca tržišta. Naime, S&P je još uvijek u plusu od 10,5% od početka godine.

Podsticanje sumnji investitora u snagu tržišta: Warren Buffett, čiji je Berkshire Hathaway tokom vikenda otkrio prodaju oko polovine svog udela u akcijama Applea i dovoljno držanja sigurnih trezorskih zapisa.

Ako ste dugoročni investitor, to zapravo nije važno. Zapravo, bilo bi mudro zanemariti kratkoročne uspone i padove na berzi – barem prema Buffettu.

“Ako ste zabrinuti zbog korekcija, ne biste trebali posedovati akcije”, rekao je Buffett u intervjuu za The Street 2015. godine.

“Užasna je greška razmišljati o akcijama kao o nečemu što se klati gore-dole i da biste trebali obratiti pažnju na te skokove gore-dole”, rekao je.

Ako štedite za dugoročni cilj, kao što je penzija, ono što se događa u određenom danu, nedelji ili godini ne bi trebalo biti od velike brige, rekao je Buffett.

“Ponekad će pasti, ako posedujete akciju, pa zašto brinuti o tome?” On je rekao. “Smisao je kupiti nešto što vam se sviđa po ceni koja vam se sviđa, a zatim to držati 20 godina. Ne biste to trebali gledati iz dana u dan.”

Kada je reč o pronalaženju akcija koje mu se sviđaju, Buffett je poznat po ulaganju vrednosti – kupovini akcija u kompanijama koje trguju s diskontom u odnosu na njihovu intrinzičnu vrednost. Naravno, Buffett i mnogi drugi investitori posvetili su svoje profesionalne živote tome da budu u stanju identifikovati tržišne ponude. Za nas ostale, Buffett predlaže jednostavniji pristup.

Za dugoročne investitore, posedovanje diversifikovanog portfelja jeftinih indeksnih fondova ima “najviše smisla gotovo cijelo vreme”, rekao je ranije za CNBC.

“Kupujte dosledno jeftini indeksni fond S&P 500”, rekao je Buffett u intervjuu 2017. godine. “Nastavite kupovati u svakom slučaju, a posebno u svakom slučaju.”

Čini se da je sada jedno od onih mršavih vremena, barem mršavije nego prošle nedelje. Da biste sledili Buffettov savet, bilo bi mudro primeniti strategiju poznatu kao izračunavanje proseka troškova u dolarima: ulaganje određenog iznosa novca u vaš diversifikovani portfelj u redovnim intervalima. Na taj način garantujete da ćete kupiti manje akcija kada su akcije skupe, a više kada se tržište rasprodaje, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak