Podstanari počeli sa prikupljanjem potpisa za učešće na izborima

Ogorčeni neizglasavanjem predloga zakona – Fond, stan za sve, u Skupštini, NVO Udruženje podstanara Crne Gore “Moj Dom” su otpočeli sa prikupljanjem potpisa Pokretu podstanara Podgorice, koji će učestvovati samostalno na predstojećim septembarskim lokalnim izborima.

Da o podstanarima, odnosno problemima koji ih opterećuju, godinama unazad, niko ne vodi računa, kaže Dragan Živković iz Udruženja podstanari „Moj Dom“, te da ni od trenutne aktuelne gradske vlasti nijesu dobili odgovor.

„Mi smo kritikovali i njihovu odluku da se daje 50 e subvencija i to samo za 146 podstanara. Tražili smo sastanak, da to promjenimo, no nije bilo šanse. U Podgorici ima preko 15 000 podstanarskih porodica, tj minimum 30-40 hiljada građana koji su u podstanarskom statusu“, kazao je Živković.

Ukoliko dobiju podršku i ostvare naum i uspjeh na predstojećim lokalnim izborima, Živković navodi modalitete kojima bi uticali na poboljšanje položaja podstanara u Glavnom gradu.

„Odmah ćemo pokrenuti inicijativu da se podstanarima koji su u socijalnoj potrebi dodijele subvencije, da automatski krene socijalna gradnja, da svi stanovi koji su u državnom vlasništvu apsolutno budu namijenjeni podstanarima“, ističe Živković.

Problemi su brojni. Ukoliko nemamo državnu stanogradnju, registar podstanara i zakone, ne možemo da planiramo ništa. Divljanje cijena na tržištu, uslijed efekta dolaska Rusa i Ukrajinaca, država je trebalo da spriječi. Imamo građane i porodice koji plaćaju ceh. Moramo biti glas naroda koji nema pravdu, a jedini izlaz je snažan odgovor gra đana, koji potpisima peticije očekujemo, poručio je Živković.

(Gradski.me)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak