Poreska uprava: Nastavljen trend rasta naplate, naplaćeno 952 miliona eura bruto prihoda

Za sedam mjeseci ove godine, Poreska uprava (PU) naplatila je 952 miliona eura bruto prihoda,  što je za 172.6 miliona eura ili 22 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Ističu da plan naplate za period od početka januara do kraja jula premašen je za 114.5 miliona eura ili 14 odsto.

“Po osnovu poreza na dodatu vrijednost naplaćeno je 243 miliona, što je više za 44.5 miliona u odnosu na isti period lani i 12 miliona eura iznad plana za ovu godinu. Naplata poreza na dobit pravnih lica iznosila je 198 miliona eura i premašila je prošlogodinju za 61,4 miliona eura, rast je ostvaren i u odnosu na plan za 34 odsto. Naplata doprinosa iznosila je 331,8 miliona eura i veća je od naplate za prošlu godinu za 33 miliona eura ili 11 odsto, odnosno za 19 miliona eura od planirane naplate za ovu godinu.

U julu tekuće godine ostvarena bruto naplata prihoda iznosila je 134,4 miliona eura što je za 24,9 miliona eura ili 23 odsto više u odnosu na isti period lani, a za 16,6 miliona eura ili 14 odsto više u odnosu  na plan prihoda za jul”, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava nastoji da u mjesecima ljetnje turističke sezone ostvari što veće budžetske prihode kroz aktivnosti usmjerene na povećanju stepena dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza i intenzivirani inspekcijski nadzor.

Podijeli ovaj članak