Hoće li Mars preuzeti Pringles?

Foto: Britannica

Div pakirane hrane Mars, čije robne marke slatkiša uključuju M&M’s i Snickers, istražuje potencijalnu akviziciju Kellanove, proizvođača grickalica kao što su Cheez-It i Pringles, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem.

Dogovor bi bio jedan od najvećih ikad u sektoru pakirane hrane, s obzirom na tržišnu vrijednost Kellanove od oko 27 milijardi dolara uključujući dug, i testirao bi apetite regulatora da dopuste konsolidaciju u sektoru.

Dionice Kellanove porasle su za oko 20% otkako se prošlog oktobra odvojila od WK Kellogg Co, ali se i dalje trguje s diskontom u odnosu na neke konkurente, kao što su Hershey i Mondelez International, što je čini potencijalnom metom akvizicije.

Nema sigurnosti da će Kellanova sklopiti ugovor s Marsom, rekli su izvori. Drugi bi se udvarač također mogao obratiti Kellanovoj, a moguće je da ne dođe do dogovora s bilo kojom stranom, dodali su izvori koji su zahtijevali anonimnost jer je stvar povjerljiva.

Kellanova je odbila komentirisati, dok glasnogovornici Marsa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Sklapanje poslova u sektoru pakirane hrane bilo je snažno jer firme traže razmjere kako bi prebrodile utjecaj inflacije cijena i vaganja lijekova za mršavljenje na zahtjev, prenosi SEEbiz.

Prošle je godine J.M. Smucker kupio proizvođača Twinkiesa Hostess Brands za 5,6 milijardi dolara, u ugovoru koji je ujedinio dva velika američka proizvođača grickalica.

No mnogi su poslovi bili manji od mega spajanja između Heinza i Krafta postignutog prije gotovo deset godina, budući da su američki antimonopolski regulatori postali zabrinutiji zbog takvih transakcija koje dovode do viših cijena i manjeg izbora za potrošače.

Cijene hrane porasle su 25% između 2019. i 2023., brže od druge potrošačke robe i usluga, prema nedavnim statistikama Ministarstva poljoprivrede SAD-a.

Savezna komisija za trgovinu i država Colorado tužili su kako bi spriječili 25 milijardi dolara vrijednu akviziciju Albertsonsa od strane operatera trgovina mješovitom robom Krogera, navodeći zabrinutost da bi taj posao povećao cijene za milione Amerikanaca.

Dogovor za Kellanovu bio bi najveći ikad za Mars, zasjenjujući njegovo preuzimanje operatera veterinarskih bolnica VCA u iznosu od 9,1 milijarde dolara 2017.

Firma sa sjedištem u McLeanu u Virginiji nastoji diverzificirati svoje poslovanje putem akvizicija. U vlasništvu je potomaka svog osnivača Franka C. Marsa i ostvaruje oko 47 milijardi dolara godišnje prodaje. Djeluje u tri odjela; Mars Petcare, Mars Snacking i Mars Food & Nutrition.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak