CEDIS će tekuću godinu završiti sa pozitivnim rezultatom iz poslovnih aktivnosti

Kompanija Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u budućnosti će biti stabilan nosilac privrede naše države, poručio je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor ove državne elektroenergetske kompanije Vladimir Ivanović. On je saopštio da će na osnovu sadašnjih projekcija CEDIS tekuću godinu završiti sa pozitivnim rezultatom iz poslovnih aktivnosti, ali je dodao da je moguće očekivati neto gubitak zbog povećanih troškova amortizacije koji su rezultat uvećanja vrijednosti imovine, a na koje CEDIS nije mogao uticati. On smatra da duplo negativno mišljenje DRI-a za 2022. godinu ne odražava realno stanje, ali najavljuje da će CEDIS dostaviti DRI-u izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

POBJEDA: Prije osam godina kompanija CEDIS se izdvojila iz Elektroprivrede (EPCG) i počela samostalno da posluje. Kako ocjenjujte rezultate koje je CEDIS ostvario u tom osmogodišnjem periodu? Da li ste opravdali očekivanja? 

IVANOVIĆ: CEDIS od 2016. godine posluje kao samostalni privredni subjekt. Veoma smo zadovoljni učinjenim u godinama otkad CEDIS samostalno posluje. Uz realnost da se uvijek može bolje, nastavljamo naprijed, poštujući sva zakonska pravila i norme. Godine koje je zadesio virus korona malo su usporile realizaciju zacrtanih planova, a na poslovanje je uticala i nezapamćena energetska kriza. I pored svega toga, zadovoljan sam kako su naši zaposleni i menadžment iznijeli teret svih problema na koje smo nailazili, a kadar koji čini okosnicu našeg preduzeća je, zasigurno, najveća vrijednost koju CEDIS ima. Kompanija će i u budućnosti biti stabilan nosilac privrede naše države, sa svim ostalim preduzećima iz energetskog sektora.

POBJEDA: Da li će prema sadašnjim projekcijama CEDIS tekuću godinu završiti u plusu? Od čega to prvenstveno zavisi? 

IVANOVIĆ: Prema biznis planu CEDIS-a za 2024. godinu, planirano je pozitivno poslovanje. U prvih šest mjeseci ove godine, ostvareni rezultat iz poslovnih aktivnosti je pozitivan, što potvrđuje stabilnost i efikasnost operativnog poslovanja preduzeća. Međutim, neto profit je negativan usljed većeg troška amortizacije i manjih prihoda od mrežnih usluga u odnosu na plan, a na što kompanija ne može uticati. Važno je napomenuti da je CEDIS, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), izvršio procjenu vrijednosti imovine. Povećanje vrijednosti imovine dovelo je do uvećanja tekućeg troška amortizacije za 6,5 miliona eura u odnosu na plan, što je bilo i očekivano, s obzirom da se nalazimo u srednjoj godini regulatornog perioda (2023-2025. godina).
Pojašnjenja radi, Regulatorna agencija za energetiku troškove odobrava na početku regulatornog perioda, dakle, ovi troškovi amortizacije odobreni su 2023. za sve tri godine regulatornog perioda, kada nije bilo u planu povećanje vrijednosti imovine. Dakle, kako odobreni troškovi važe za navedeni trogodišnji period, a okolnosti sa povećanjem vrijednosti imovine su umnogome izmijenjene, po logici stvari, CEDIS na njih niti je mogao niti će moći uticati ni u 2025. godini. Zato smatramo da bi trajanje regulatorno dozvoljenog perioda bilo najbolje skratiti na godinu dana kako bi se troškovi mogli realnije predvidjeti, pa i na vrijeme reagovati. Ovaj nepredviđeni trošak znatno je uticao na neto profit preduzeća, čineći ga negativnim uprkos pozitivnim operativnim rezultatima. Na osnovu sadašnjih projekcija, CEDIS će tekuću godinu završiti sa pozitivnim rezultatom iz poslovnih aktivnosti, ali je moguće očekivati neto gubitak zbog povećanih troškova amortizacije koji su rezultat uvećanja vrijednosti imovine. Svakako, menadžment kompanije koristi sve raspoložive mehanizme (optimizacija troškova, kontrola mjernih mjesta i fakturisanje i naplata neovlašćene potrošnje) da ublaži uticaj uvećanja tekućeg troška amortizacije na konačni neto rezultat poslovanja.

POBJEDA: Kako ocjenjujete stanje na međunarodnom tržištu električne energije? Po kojim cijenama CEDIS ove godine kupuje električnu energiju koju koristi za pokrivanje gubitaka na mreži? Da li je ta cijena, prema Vašoj ocjeni, povoljna? Da li CEDIS ove godine ostvaruje minus po osnovu kupovine električne energije koju koristi za pokrivanje gubitaka na mreži? Kada je kupljena ta električna energija? 

IVANOVIĆ: Opšti trend ukazuje na to da se cijene električne energije stabilizuju, ali do nivoa koji je dvostruko viši od onoga koji je bio prije izbijanja najveće krize na tržištu električne energije od njenog nastajanja, a koja je počela sredinom 2021. godine. Trenutne cijene su znatno niže od onih koje su zabilježene tokom rekordne 2022. godine, ali se ne može sa sigurnošću reći da su neizvjesnosti na ovom tržištu u potpunosti iza nas. Brojni su faktori koji će i u narednom periodu uticati na formiranje cijena na međunarodnim tržištima električne energije.
CEDIS ima zaključen ugovor za ukupne potrebne količine električne energije za pokrivanje gubitaka za 2024. godinu. Ugovor je zaključen nakon aukcije održane 15. decembra prošle godine, sa fiksnom cijenom od 100,59 eura po MWh. Trenutak u kojem je rukovodstvo CEDIS-a odlučilo da realizuje nabavku za 2024. je ujedno bio i najpovoljniji za nabavku električne energije tokom cijele prošle godine. Koliko je ispravna odluka bila da se u tom trenutku nabave kompletne potrebne količine električne energije za pokrivanje gubitaka za cijelu 2024. godinu dovoljno govori podatak da su u prethodnim danima dnevne prosječne cijene na referentnoj mađarskoj HUPX berzi dostizale iznose od gotovo 300 eura po MWh, dok su u pojedinim satima dostizale iznose i do 1.000 eura MWh.
Regulatorna agencija za energetiku je za potrebe utvrđivanja troškova opravdanih gubitaka koristila cijenu od 119,36 eura po MWh, a koja je izračunata u skladu sa Metodologijom za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema. Zaključivanje ugovora o nabavci električne energije za pokrivanje gubitaka po cijeni koja je 18,77 eura po MWh niža od one koju je utvrdila Regulatorna agencija će imati značajne pozitivne efekte na poslovanje CEDIS-a u ovoj godini. Ovaj ugovor će u narednom periodu imati i značajan pozitivan uticaj na sve naše korisnike, kroz korekcije prihoda operatora distributivnog sistema u korist korisnika distributivnog sistema u narednom periodu, u skladu sa pravilima o korekcijama cijena i naknada.

POBJEDA: Da li je CEDIS uspio u nekoliko posljednjih godina da smanji gubitke na mreži i da li se u narednom periodu može očekivati dalje smanjenje? 

IVANOVIĆ: CEDIS je u posljednje tri godine posvetio maksimalnu pažnju smanjenju gubitaka na mreži, što je u uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata bilo od presudnog značaja. Naime, u prethodne tri godine smanjeni su gubici sa 12,93 odsto, koliko su iznosili na kraju 2020. godine, na 10,84 odsto, koliko su bili na kraju 2023. Ključni faktori koji su doprinijeli zabilježenom smanjenju procenta gubitka energije su sprovedene akcije u okviru Sektora za mjerenje, što se prvenstveno odnosi na akciju nelegalno priključenih objekata na mrežu, akciju kontrole gubitaka na trafo-reonima, kao i na projekat proširenja III faze AMM-a.
Postignuti rezultati posebno dobijaju na značaju ukoliko imamo na umu širu i naslijeđenu sliku. Naime, nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistributivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire, predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje znatnog broja zaposlenih, pa i finansijsko opterećenje. Takođe, borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku koja, po mojem uvjerenju, nije dovoljna i dosljedna. Što se tiče daljeg smanjenja gubitaka, napravljen je plan koji predviđa smanjenje gubitaka ispod deset odsto, tačnije 9,99 odsto za kraj ove godine, a u narednim godinama očekujemo da smanjimo gubitke na nivo odobrenih (trenutno iznose 8,31 odsto).

POBJEDA: Kako ocjenjujete trenutno stanje distributivne mreže? U kojoj mjeri je mreža spremna za velika opterećenja izazvana velikom potrošnjom zbog trenutno izuzetno visokih temperatura? 

IVANOVIĆ: Stanje elektrodistributivne mreže možemo ocijeniti kao stabilno i pored crvenog meteo alarma i u kontinuitetu već nekoliko sedmica neprestanih ekstremnih temperatura, problemi na distributivnoj mreži su u realnim granicama. Ispadi su u ovoj djelatnosti neminovnost jer nigdje na svijetu ne postoji savršen sistem ili savršena mašina, pa takav ne može biti ni naš. Stoga, na ispade se teško može uticati ili ih predvidjeti, naročito u vrijeme ovako ekstremnih meteoroloških uslova. O stabilnosti elektrodistributivnog sistema najbolje govore rezultati uporedne analize neplaniranih prekida za prethodnih pet godina. Analiza je pokazala da je ove godine zabilježen najmanji broj, kao i najkraće trajanje neplaniranih prekida u prvih pola godine, pri čemu moramo imati u vidu regionalni ispad prenosne mreže koji se desio 21. juna ove godine i vrijeme koje je bilo potrebno kako bi se sve vratilo u normalno stanje. Na pomenute okolnosti CEDIS ni u kom slučaju nije mogao uticati.
Treba napomenuti da ako neki elektroenergetski objekat ili element elektrodistributivne mreže zadesi kvar, a nijedan sistem nije imun na kvarove, ne možemo govoriti o tome da elektrodistributivni sistem nije stabilan. Ono što možemo kazati jeste da je preventivno sve urađeno što distributivni protokoli nalažu, a kada je u pitanju priprema mreže za uslove rada koje ljeto donosi. Takođe, na isti način, naše ekipe već rade na sjeveru Crne Gore, gdje se sprovode aktivnosti na pripremi energetskih objekata za zimske uslove rada, a u susret zimskoj turističkoj sezoni.
Što se tiče Sektora za održavanje, svake godine se redovno radi na revitalizaciji infrastrukture. Prošle godine kroz sve aktivnosti pomenutog sektora, uloženo je više od osam miliona eura, dok je ove godine planirano ulaganje od oko deset miliona. Na osnovu prvog i drugog kvartala, gledano samo kroz investiciona ulaganja, Sektor za održavanje je u tekućoj godini uložio skoro milion eura više nego prošle godine, koja je bila rekordna. Na osnovu rezultata koji su postignuti u prva dva kvartala, realno je očekivati da zacrtani plan bude realizovan.

POBJEDA: Posljednjih godina CEDIS se srijetao sa problemom nabavke brojila. Da li je obezbijeđeno dovoljno novih brojila za ovu godinu? Da li možete navesti podatak koliko će brojila CEDIS-u trebati narednih godina?

IVANOVIĆ: CEDIS je, na osnovu sprovedenih tenderskih postupaka, obezbijedio više od 80.000 brojila, koji će do kraja tekuće godine biti u našem posjedu, što je sasvim dovoljno za jedan duži period. Na godišnjem nivou potrebne količine brojila su između deset i jedanaest hiljada za nove korisnike i održavanje postojećeg sistema. Takođe, posredstvom IBRD-a planirana je nabavka znatnog broja brojila, tako da vjerujemo da će taj problem dugoročno biti riješen. Valja napomenuti da je problem nabavke brojila uopšte prisutan i u okruženju, a bio je evidentan i kroz cijeli period od početka samostalnog poslovanja CEDIS-a.

POBJEDA: Kako ocjenjujete saradnju sa majkom kompanijom Elektroprivredom, s obzirom na to da je ona stoprocentni vlasnik CEDIS-a? 

IVANOVIĆ: Sa EPCG imamo u kontinuitetu dobru saradnju. Naš odnos je vrlo transparentan, a saradnju unapređujemo iz dana u dan. CEDIS obavlja djelatnost koja je iz strogo regulisane oblasti, pa sa EPCG, ali i s ostalim kompanijama energetskog sektora, naše poslovne odnose zasnivamo na ustanovljenim zakonskim pravilima, visoko profesionalnom odnosu uz uvažavanje svih propisa. Poštujući značaj svih energetskih subjekata u privrednom životu Crne Gore, svjesni smo odgovornosti koju nosimo pa su sve naše aktivnosti usmjerene ka primarnom cilju – kvalitetnoj i pouzdanoj mreži i zadovoljstvu krajnjeg korisnika.

POBJEDA: Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativna mišljenja na reviziju godišnjih finansijskih izvještaja CEDIS-a za 2022, kao i na reviziju pravilnosti poslovanja. Da li će CEDIS u septembru dostaviti izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama? 

IVANOVIĆ: CEDIS će dostaviti izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama. Rukovodstvo CEDIS-a odluke donosi u skladu sa zakonima države i nema razloga za zabrinutost s obzirom da u nalazu DRI ne postoji ništa što ukazuje na drugačiju praksu.
CEDIS se detaljno izjasnio na sve nalaze DRI za 2022. godinu i smatra da negativno mišljenje ne odražava realno stanje s obzirom na dosadašnje standarde te institucije. Uvidom u ranije revizije objavljene na sajtu DRI može se zaključiti da na ovakve nalaze i preporuke do sada DRI nije davala duplo negativno mišljenje, te smatramo da naša kompanije ne bi trebalo da bude izuzetak u tome. Kada je u pitanju preporuka u vezi s obračunom odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, izjasnili smo se da su odložena poreska sredstva/ obaveze, u skladu sa MRS 12, iznosi poreza na dobit, koji će biti plaćeni u budućim izvještajnim periodima, u odnosu na oporezive privremene razlike. Dakle, ne radi se o „stvarnim“ obavezama, odnosno obavezama koje društvo ima prema državi, već je riječ o „obavezi“ tekućeg prema nekim od budućih obračunskih perioda.
U dijelu preporuke postupanja po sumnjama na nepravilnosti i prevare da treba odrediti lice koje će postupati po sumnjama na nepravilnosti u subjektu, saopštili smo da je CEDIS usvojio proceduru postupanja po prijavi „zviždača“ i da je odlukom imenovano lice. Što se tiče broja zaposlenih u CEDIS-u, naša kompanija je 31. decembra DRI dostavila precizne podatke o broju zaposlenih, a koji su sastavni dio objavljenog izvještaja. U vezi s preporukom da je potrebno u skladu sa članom 5 Zakona o radu izvršiti izmjene Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta jer je postojeći neprecizan, obavijestili smo DRI da je Odboru direktora poslat na razmatranje prijedlog teksta novog pravilnika, ali da je dokument osporila sindikalna organizacija. Zbog toga je u toku izrada novog dokumenta, koji sadrži sve u skladu sa zakonom i broj izvršilaca – kao što je preporučila DRI. DRI je preporučila da zapošljavanje treba realizovati javnim oglašavanjem, a usluge Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih treba koristiti samo za privremene poslove. Naš stav je da zapošljavamo u skladu sa Zakonom o radu, a prema zahtjevima procesa rada i inicijativama rukovodilaca organizacionih jedinica. Procedura angažovanja lica preko Agencije nastala je kao posljedica odustajanja od outsourcinga. Ta lica angažovana su na projektima kako bi došlo do znatnog smanjenja broja angažovanih lica (smanjeno za 150). Iz svega navedenog stojimo pri stavu da nikakvog razloga nemamo za brigu jer se kompletno poslovanja CEDIS-a sprovodi u skladu sa svim zakonima i propisima naše države.

Angažovano 1.775 radnika, ali na jugu fale monteri i inženjeri

POBJEDA: Koliko CEDIS trenutno ima radnika (po svim osnovama)? Da li je ove godine taj broj uvećan? Da li je taj broj dovoljan ili će kompaniji trebati nova radna snaga? Da li imate problem sa nedostatkom montera?


IVANOVIĆ: U CEDIS-u je ukupan broj zaposlenih lica i lica ustupljenih posredstvom Agencije 1.775, od čega je zaposlenih na neodređeno vrijeme 1.614, zaposlenih na određeno vrijeme 46, a radno angažovanih lica posredstvom Agencije za ustupanje je 115. Na pitanje da li je ove godine taj broj uvećan potrebno je preciziranje sa čime se poredi uvećanje. Naime, veći broj zaposlenih je nego na kraju 2023. godine, ali je sada broj zaposlenih manji nego prethodnih mjeseci u tekućoj godini, sa intencijom smanjivanja do kraja tekuće godine. Kompanija već duži period ima problem zapošljavanja radne snage u regionima na jugu (region 4 i 5), pa je iniciran zahtjev za odobrenje angažovanja izvršilaca, isključivo inženjera elektrostruke i elektrotehničara energetike IV1 i IV2 nivoa kvalifikacije obrazovanja.
Što se tiče pitanja o broju montera, ono je trenutno jedno od gorućih u CEDIS-u. Sektor za održavanje, a time i Operativna direkcija suočava se sa manjkom monterskog i inženjerskog kadra na Primorju. U regionu 4 fali oko 15 montera. U regionu 5 su nam potrebni i monteri i inženjeri. Jednostavno, do ovoga je došlo jer nije na vrijeme urađena smjena generacije. Napominjem, da bi se formirao jedan dobar monter, potreban je period od pet do osam godina, a da bi postao poslovođa minimum deset godina. Tačno je da je u posljednje dvije godine primljeno dosta monterskog kadra, ali uglavnom su se ljudi javljali samo u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore, dok na jugu nema interesovanja. Kao svojevrstan alarm i upozorenje na nastavak deficita toga kadra naglasio bih da je u prvom ovogodišnjem upisnom roku u Srednju elektrotehničku školu „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, smjer Energetika, upisano samo petnaestak đaka.

Investiciona ulaganja u prvih šest mjeseci 11,43 miliona eura

POBJEDA: Kolika su predviđena ulaganja u distributivnu mrežu u ovoj godini i koliko je od toga do sada realizovano? Da li je to dovoljno prema Vašoj ocjeni?
IVANOVIĆ: Ukupna investiciona ulaganja za šest mjeseci 2024. godine iznose 11,43 miliona eura, što je za dva miliona eura manje od plana za šest mjeseci. Godišnji plan ulaganja iznosi 35,1 miliona eura. Od osnivanja, odnosno u periodu od 2017. do kraja 2023. godine ukupna investiciona ulaganja CEDIS-a iznosila su 176 miliona eura.
Kao jedan od najznačajnijih projekata izdvaja se projekat Revitalizacije I srednjonaponske (SN) i niskonaponske (NN) mreže, u koji je od početka godine uloženo oko 3,6 miliona eura. Valja napomenuti da smo u prethodnom periodu već završili gotovo polovinu predviđenih aktivnosti na tom velikom projektu. Naime, završeno je više od 1.600 km dalekovoda 10 kV od ukupno 3.500 km. Takođe, preko 70 odsto uloženih sredstava odnosi se na revitalizaciju i rekonstrukciju niskonaponske 0.4 kV mreže, a realizovane su aktivnosti na više od 150 objekata NN mreže širom Crne Gore. Preostali iznos opredijeljen je za revitalizaciju stubnih trafo-stanica 10/0,4kV i 10 kV dalekovoda. Projekat Revitalizacije SN i NN mreže započet je 2019. godine i od tada predstavlja glavni izvor investicionih ulaganja u distributivni sistem.

Podijeli ovaj članak