Mask: Fed je već trebalo da snizi kamatne stope

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) izjavio je da Federalne rezerve treba da smanje kamatne stope i da je „glupo što američka centralna banka već nije učinila to“.

Maskov komentar, koji je dao kao odgovor na objavu na društvenoj mreži X, uslijedio je nakon niza slabih podataka prošle nedjelje koji su izazvali zabrinutost da je Fed predugo držao kamatne stope na visokom nivou, što je dovelo do štete po ekonomiju, prenosi Reuters.

Kreatori politike ostavili su prošle nedjelje osnovnu kamatnu stopu Feda nepromijenjenom u rasponu od 5,25 do 5,50 procenata, ali su otvorili vrata za smanjenje stope na sastanku 17-18. septembra. Trgovci vjeruju da će odluka o smanjenju kamatne stope gotovo sigurno biti donesena na tom sastanku.

Predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je prošle nedjelje da bi centralna banka mogla smanjiti stope sljedećeg meseca ako američka ekonomija bude pratila očekivani put. Time bi centralna banka bila blizu kraja dvogodišnje godine borbe protiv inflacije, ali usred predsjedničke izborne kampanje u SAD.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak