Slobodan pad na tržištu kriptoavluta

Vrijednost tržišta kriptovaluta u nedjelju je pala jer su ulagači nastavili rasprodavati rizičnu imovinu. Predvođena padom bitcoina od 11% u posljednja 24 sata i padom ethera od 21%, ukupna vrijednost kriptovaluta potonula je za oko 270 milijardi dolara, prema podacima CoinGecka.

Rasprodaja na kripto tržištu poklopila se sa širim padom dionica na azijsko-pacifičkim tržištima. Japanski Nikkei 225 pao je čak 7%, produživši gubitke započete prošlog tjedna, nakon što je Banka Japana objavila da će povećati svoju referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u 16 godina.

U SAD-u Nasdaq je prošle nedjeljeskliznuo 3,4% u područje korekcije, prekinuvši najgore tronedjeljno razdoblje tehnološkog indeksa od setembra 2022., kada je tržište bilo u slobodnom padu. Amazon i Nvidia doprinijeli su padovima.

Prošlonedjeljni pad dionica bio je dijelom povezan s razočaravajućom zaradom, slabijim izvješćem o zapošljavanju od očekivanog, većom nezaposlenošću i padom proizvodnog sektora. Američka centralna banka odlučila je zadržati svoju referentnu stopu stabilnom i nije obećala smanjenje stope u septembru, što su mnogi tržišni stručnjaci ugradili u svoju prognozu. Niže kamatne stope obično su povezane s boljom izvedbom rizične imovine.

Bitcoin je potonuo na najniži nivo od februara. Najvećom svjetskom kriptovalutom trguje se oko 54.000 dolara. Još uvijek je u porastu od gotovo 23% ove godine.

Cijena etera, izvorni token koji podupire ethereum blockchain, pao je na oko 2300 dolara i izbrisao je svoje dobitke za godinu. Binanceov BNB token pao je više od 15% a solana oko 10%.

Ulagači takođe očekuju nove trgovinske podatke iz Kine i Tajvana ovog tjedna, kao i odluke centralne banke u Indiji i Australiji.

Najnovije brisanje kriptovalute osjetit će šira baza ulagača nakon što je SEC ove godine odobrio nove promptne fondove kojima se trguje na burzi za bitcoin i ether. ETF-ovi su vidjeli kako se stotine miliona dolara slivaju u kovanice. U petak je CNBC izvijestio da će Morgan Stanley uskoro dopustiti svojim 15.000 finansijskih savjetnika da svojim klijentima ponude bitcoin ETF-ove, prvi put na Wall Streetu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak