ASP: Zakupac „Svetog Stefana“ prikazao da duguje preko 107 miliona eura

Podgorička firma „Adriatic Properties“, koja je zakupac Hotelskog kompleksa „Sveti Stefan“, prikazala je, na kraju prošle godine, da povezanim firmama i fizičkim licima duguje preko 107 miliona eura, od kojih na dvije firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) otpada 78 miliona eura, saopšteno je danas iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz te navledina organizacije (NVO) su dodali da hotelski kompleks obuhvata hotele Sveti Stefan i Miločer, kao i Kraljičinu plažu u Pržnu, za koju je zakupac dobio pravo da sagradi novi hotel, ali i vile za tržište.

„Ipak, nakon pokretanja arbitraže u Londonu prije par godina ukupna investicija je obustavljena, dok je biser  crnogorskog turizma – grad hotel Sveti Stefan – zatvoren za posjetioce već četvrtu godinu. Firmu ‘Adriatic Properties’ osnovala je kompanija ‘Aidway Investments Limited’, koja je registrovana u of šor zoni na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, pa je na taj način stvarno vlasništvo sakriveno i nije poznato ko je stvarni zakupac. Zakup Hotelskog kompleksa ‘Sveti Stefan’ jedan je od kontroverznijih iz vremena vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), uz niz privilegovanih ugovornih normi u korist stranog zakupca, a na štetu interesa Države Crne Gore“, piše u saopštenju.

Iz ASP su naveli ds prema firmama „Fasamo Limited“ i „MRI Consulting DMCC“, obje sa sjedištem u UAE, „Adriatic Properties“ prikazuje dugoročne obaveze u iznosu od preko 78 miliona, od čega se na prvu firmu odnosi 44,2 miliona, a na drugu 34,1 miliona.

„U UAE stvarna vlasništva su uglavnom sakrivena. U isto vrijeme, ‘Adriatic Properties’ prema povezanoj firmi iz Podgorice ‘Golden Estate’ prikazuje dugoročne obaveze od nepunih milion eura, a prema podgoričkom ‘First Financial Holding’ još oko pola miliona. U svim ovim slučajevima radi se o kreditima povezanih firmi, koji su odobravani počev od 2012. godine, pa u narednim godinama. Nijesu poznate svrhe odobrenih kredita, ali se može pretpostaviti da su dati za investicije. Međutim, nema preciznih informacija šta je i koliko stvarno uloženo, uz odgovarajuće prateće dokaze, koji to zaista i povrđuju, a nije poznato ni porijeklo novca“, kazali su iz ASP.

Iz te NVO navode i da kada su u pitanju povezana fizička lica, po osnovu datih kredita se na kraju prošle godine dugoročne obaveze prema Pua Vei Sengu prikazuju 13,1 miliona, Petrosu Statisu 4,8 miliona, a Čang Hon Jiu 9,6 miliona.

„O malezijskom milioneru Pua Vei Sengu su domaći mediji pisali u više navrata i ukazivali da ga je američka Federalna bezbjednosna agencija (FBI) optuživala za nelegalno klađenje, a takođe je i hapšen“, kazali su iz ASP.

Prema nvodima te NVO, „na kraju prošle godine ‘Adriatic Properties’ prikazuje tokom godina nagomilani gubitak od ogromnih 147 miliona eura, osnovni kapital firme je 76 miliona eura, pa je negativan kapital iskazan u iznosu od 71 miliona eura“.

„Pred sudom u Londonu su dva arbitražna postupka između Države  Crne Gore i zakupca Svetog Stefana, koji u međuvremenu ne samo što ne otvara kapije popularnog Sveca, već je prestao i da plaća zakupninu po osnovu ugovora o dugoročnim zakupima. Više detalja o arbitražnim postupcima sadašnja vlada strogo krije od građana, iako bi u slučaju negativnog ishoda upravo poreski obveznici platili za više nego štetne ugovorne aranžmane kreirane svojevremeno pod ‘palicom’ vlada, koju su činile većinski Demokratska partija socijalista i njeni saveznici“, zaključuje se u saopštenju ASP.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak