U Španiji poništena presuda o reklamiranju igara na sreću

Iz Španije stižu vijesti koje će oblikovati budućnost industrije igara na sreću i marketinga u narednim godinama, jer je Vrhovni sud ove zemlje poništio zabranu reklamiranja igara na sreću putem TV i interneta.

Odluka iz 2020. godine, koja je predviđala potpunu zabranu marketinških promocija priređivačima igara na sreću, proglašena je nezakonitom i neustavnom.

Vrhovni sud ove zemlje utvrdio je sljedeće činjenice: Da je ranija zabrana oglašavanja priređivača igara na sreću neustavna i nezakonita i kao takva protivna standardima EU; da je dosadašnja zabrana pojavljivanja poznatih ličnosti u TV reklamama priređivača takođe nezakonita i da narušava slobodu govora; uz zaključak da se priređivači mogu oglašavati putem interneta.

Odluka Vrhovnog suda Španije imaće dalekosežne posljedice na budućnost marketinga i digitalnog poslovanja u Evropskoj uniji, ali i zemljama regiona koje zakonodavstvo usklađuju sa pravom EU, jer su u obrazloženju presude konstatovane sljedeće činjenice:

-Komercijalno oglašavanje priređivača igara na sreću je legitimna poslovna aktivnost koja uživa sve povlastice predviđene zaštitom slobode govora;
-Regulisanje oglašavanja industrije igara na sreću i biznisa uopšte ne smije posezati za mjerama koje su neproporcionalne i pretjerane tj. prekoračuju dovoljne standarde zaštite javnog interesa (kao što je bio slučaj sa zabranom iz 2020);
-Zabrane koje su do sada bile na snazi nijesu imale niti ustavnog niti zakonskog osnova – bilo na nacionalnom bilo na nivou EU;
-Mjere poput ove, nedavno ukinute, narušavaju slobodno poslovanje industrije igara na sreću Španije, čiji je direktan i indirektan doprinos nacionalnoj ekonomiji priznat kao relevantan, prenosi Telegraf.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak