Građevinci se sve više vraćaju iz Njemačke: “To više nije obećana zemlja, cijene su otišle u nebesa”

Njemačka sve više gubi sjaj “obećane zemlje” za hrvatske građevinske radnike, tvrde sindikati i poslodavci, zato što su primanja u Hrvatskoj nakon potpisivanja kolektivnog ugovora znatno porasla, dok u krizom pogođenoj Njemačkoj rastu životni troškovi.

Njemačka kancelarija za statistiku objavila je u izvještaju o migracijama preko njihove granice za 2023. godinu da je u tu zemlju stiglo 20.604 građana Hrvatske, a otišlo je 24.241. Godinu dana ranije ušlo ih je 24.991, a otišlo 24.001, dok je 2021. godine 28.457 građana sa hrvatskim dokumentima došlo u Njemačku, a “sidro je diglo” njih 23.475.

Ti brojevi potvrđuju da sve više Hrvata odlazi iz zemlje koja je decenijama bila magnet za one koji su htjeli da zarade više nego u Hrvatskoj.

Mladen Zemljić iz Sindikata građevinarstva Hrvatske kaže da u građevini sindikati i poslodavci dobro sarađuju pa je u junu sklopljen novi kolektivni ugovor koji je dodatno povisio primanja građevinaca.

Konstantan rast plata u hrvatskom građevinarstvu, koji je bio podstaknut nedostatkom radne snage, doveo je do toga da se u Hrvatskoj može dobro zaraditi pa građevincima računica govori kako im se sve više isplati raditi u domovini. Jer, kaže sagovornik, tu nemaju troškove stanovanja koji su u Njemačkoj “odletjeli u nebo”, a s druge strane život uz porodicu je snažna kočnica pri razmišljanju da se ode raditi u inostranstvo.

Nedostatak majstora sasvim je promijenio razmišljanja poslodavaca, koji su shvatili da je bez primamljivih primanja nemoguće zadržati radnu snagu, Večernji.

Zemljić u šali kaže da je “danas lakše i jeftinije naći ljubavnicu ili ljubavnika nego dobrog majstora”.

(Telegraf Biznis)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak