EBRD i EU pokreću fond za ulaganja u kritične sirovine

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) pokrenule su zajednički mehanizam za finansiranje potrage za kritičnim i strateškim sirovinama koje su “nužne za digitalnu i zelenu tranziciju EU-a”.
Plan je da se na taj način osigura do 100 miliona eura ulaganja, navodi se u saopštenju Evropske banke.

EBRD osigurava 25 miliona eura i to će biti paralelno s doprinosom EU iz naučnog programa “Horizon Europe” pod kišobranom InvestEU. Novi projekat ima za cilj mobilizaciju dodatnih 50 miliona eura, saopštila je banka.

Takođe će olakšati ulaganja u operacije koje su u ranoj fazi u zemljama članicama EU u kojima EBRD djeluje (Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija), kao i ekonomijama izvan EU-a uključenim u program “Horizon Europe” (Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Tunis, Turska i Ukrajina).

Kako je saopšteno iz EBRD-a, istraživačke aktivnosti u rudarstvu ne donose prihod, pa je najprikladniji instrument podrške kapital.

EBRD očekuje ulaganje u pet do deset mlađih rudarskih kompanija koje preduzimaju istraživanje ključnih sirovina u zemljama koje ispunjavaju uslove.

Ovaj fond će takođe doprinijeti jednom od ključnih prioriteta EBRD-ove strategije rudarskog sektora, podržati istraživanje i proizvodnju metala i minerala potrebnih za prelazak na zelenu energiju i digitalizaciju.

“EU razvija održive projekte za kritične sirovine kako bi smanjila rizik od potencijalnih poremećaja u lancu snabdijevanja.” Time će se osigurati da industrijski sektori imaju potrebne resurse uz održavanje ekoloških i društvenih standarda EU-a. Novo zajedničko postrojenje podržavaće ciljeve EU zakona o ključnim sirovinama i plana REPowerEU”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak