Mugoša: Razvojna, a ne bilbord ekonomija

Predstavnik Evropskog saveza i predsjednik poslaničkog kluba SD-a Boris Mugoša prokomentarisao je određene mjere predviđene Fiskalnom strategijom.

“Ukidanje oslobađanja plaćanja PDV-a za pošiljke do 75 eura, povećanje stope PDV-a na knjige i štampu, pozorišne i bioskopske ulaznice, sportske priredbe i druge slične mjere na prihodnoj strani budžeta previđene Fiskalnom strategijom će dovesti do povećanja cijena koja suštinski dodatno pogađaju one građane koji imaju manje a koji su inače izloženi drastičnim povećanjem cijena raznih roba i usluga u prethodnih nekoliko godina”, navodi Mugoša.

On ukazuje da navedena politika povećanja indirektnih poreza, odnosno poreza na potrošnju (PDV, akcize) je pogrešna i da je Vlada umjesto rasta prihodne strane budžeta kroz stimulisanje razvoja privrede, povećanje konkurentnosti i produktivnosti, širenja poreske baze izabrala pomenuto povećanje stopa PDV-a kako bi se “ispeglalo” konstantno povećanje bidžetskih rashoda usljed nagomilavanja administracije i rasta neproduktivne potrošnje.

“Ključni problem je sto naša ekonomija raste ali se ne razvija”, ističe Mugoša i zato se umjesto razvoja ekonomije i potencijalne korekcije direktnih poreza (poreza na “bogatstvo”), ide na rast poreza na potrosnju (indirektnih) sto dovodi do rasta cijena i sive ekonomije.

Sa druge strane, kako navodi on, ukidanjem odnosno značajnim smanjenjem doprinosa punjenje budžeta se gotovo isključivo svodi na poreze, što je u ovako strukturno ranjivoj i nesređenoj ekonomiji, podložnoj eksternim šokovima izuzetno rizično.

“Nažalost, kratkoročna i bilbord ekonomija ima primat u odnosu na strukturne reforme i razvojni pristup”, zaključuje Mugoša.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak