Šahmanović: Kraj priče o rudniku Brskovo

Aktuelizovanje projekta Rudnik Brskovo nije u planu Ministarstva rudarstva, nafre i gasa.

To je za “Dan” rekao ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i tako opovrgao glasine da će kao novi šef resora za rudarstvo promijeniti odluku o jednostranom raskidanju ugovora sa koncesionarom, kompanijom Tara Resources, koju je njegov prethodnik, sada ministar energetike Saša Mujović, obznanio 30. maja.

Mujović je tada rekao da je Vlada pokazala odgovoran stav i da je očekivanja građana i njihovo zdravlje izdigla na pijadestal, a istovremeno investitoru pružila fer uslove da odagna sumnje.

Kako je naglasio Šahmanović, u fokusu njegovog resora biće novi proj ekti i nova zakonska rješenja kako bismo se približili legislativi Evropske unije u oblasti rudarstva.

– Razumijem bojazan predstavnika civilnog sektora i građana Mojkovca, jer je ova tema godinama bila aktuelna, ali želim da poručim, kao ministar zadužen za resor rudarstva, da prostora za brigu nema. Nemam ambiciju da pokrećem ovo pitanje, naprotiv. Namjera mi je da pokrenemo nove perspektive, nove razvojne projekte, da zaokružimo legislativu, čime se približavamo zatvaranju jednog od poglavlja važnih za ulazak naše države u EU. Vlada Crne Gore je zauzela stav po tom pitanju i što se nas tiče to je završena priča poručio je Šahmanović.

On je u izjavi za “Dan” izrazio uvjerenje da se prije donošenja odluke o raskidu ovog ugovora ozbiljno pristupilo analizi situacije i svih činjenica.

– Nesporno je da Crna Gora ima značajne resurse kada govorimo o rudama i mineralnim sirovinama. Mislim da je veoma važno da otvorimo ozbiljan dijalog na relaciji struke, lokalne zajednice, državnih institucija i naravno lokalne samouprave, kako bismo pronašli održive modele eksploatacije ovih resursa uz maksimalno poštovanje ekoloških standarda kazao je Šahmanović.

Ugovor o detaljnim geološkim istraživanjima i eksploataciji sulfidne polimetalične rude za prostor bivšeg rudnika Brskovo sa “Tara Resources” potpisan je 2010. godine. To je izazvalo negodovanje i otpor građana Mojkovca i određenih NVO, koje su ukazivale na štetu koju bi eksploatacija rude u Mojkovcu nanijela prirodi tog grada.

Kada je objavio odluku Vlade o raskidu ugovora, Mujović je naglasio da je detektovano određeno kršenje ugovora od strane koncesionara.

On je tada rekao da je Vlada dala koncesionaru rok od 60 dana da ispravi uočene nedostatke i upoznala ga sa posledicama ako ne dostavi korekcije u roku, koji je istekao 25. maja. Naglasio je da kompanija nije u tom roku dala odgovor niti otklonila greške, što je omogućilo Vladi da raskine ugovor i pokrene proceduru naplate bankarske garancije.

Tom prilikom je kazao i da investitor ima pravo da se žali Privrednom sudu i pokrene arbitražu, ali da je Vlada spremna na sve scenarije, duboko uvjerena da je pravda na našoj strani.

Ministar Šahmanović nema informacije da je kompanija sa kojom je država raskinula ugovor, iskoristila svoje pravo i poslije 60 dana od raskidanja ugovora, obratila se Privrednom sudu ili pokrenula arbitražu.

-Što se tiče kompanije Tara Resources, trenutno ne raspolažemo informacijama o eventualnoj reakciji ili konkretnim aktivnostima – rekao je Šahmanović.

Izvor: Dan


Podijeli ovaj članak