Zlato na Olimpijskim igrama obezbjeđuje penziju od oko 2.140 eura: Evo koliko su “teške” ostale medalje u Srbiji

Nacionalno sportsko priznanje ili popularna naconalna penzija dodjeljuje se kao izraz zahvalnosti i priznanja sportistima koji su svojim izuzetnim dostignućima i doprinosima zadužili sportsku zajednicu i državu. Ovo priznanje ima za cilj da održi sjećanje na njihove uspjehe i inspiriše buduće generacije sportista.

Ovo priznanje se, recimo, u Srbiji sastoji od dve komponente: počasne diplome i doživotnog mjesečnog novčanog primanja. Diplome su simboličan izraz poštovanja i priznanja za sportske rezultate i dostignuća, dok doživotna novčana primanja obezbeđuju finansijsku sigurnost i podršku nagrađenim sportistima , i to u visini:

1. Tri prosječne neto zarade u Srbiji za mjesec decembar prethodne godine za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 252.681 dinara, ili nešto više od 2.140 eura)

2. Dvije i po prosječne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 210.567 dinara, tj 1.780 eura)

3. Dvije prosječne neto zarade za decembar prošle godine za bronzu na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 168.484 dinara, tj 1425 eura)

4. Dvije i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za zlato na svjetskom prvenstvu (trenutno: 210.567 dinara, tj 1.780 eura)

5. Dvije prosječne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na svetskom prvenstvu168.484 dinara ili 1.425 eura)

6. Jedna i po prosječna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na svetskom prvenstvu ( 126.340 dinara ili oko 1.070 eura)

7. Dvije prosječne neto zarade za decembar za zlato na evropskom prvenstvu (168.484 dinara ili 1.425 eura)

8. Jedna i po prosječna neto zarada za decembar prošle godine za srebro na evropskom prvenstvu ( 126.340 dinara ili 1070 eura)

9. Jedna prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na evropskom prvenstvu ( 84.227 dinara ili 714 eura)

U slučaju da sportista koji je stekao pravo na nacionalno sportsko priznanje, a nakon postizanja relevantnog sportskog rezultata, nastupi na sportskom takmičenju za reprezentaciju strane države, odnosno stranog nacionalnog sportskog saveza ili kao individualni predstavnik strane države, odnosno stranog nacionalnog sportskog saveza visina nacionalnog sportskog priznanja trajno se umanjuje za 25%.

U slučaju da sportista tokom sportske karijere ostvari više sportskih rezultata koji predstavljaju osnov za dodjelu nacionalnog  priznanja, kao osnov za dodjelu tog priznanja uzeće se u obzir najbolji (najvrjedniji) sportski rezultat.

Za osvojenu medalju u ekipnim ili pojedinačnim sportovima na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i na Šahovskoj olimpijadi dodjeljuje se novčana nagrada za svakog osvajača medalje i glavnog trenera ekipe, tj. trenera sportiste u iznosu od:

1) 200.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti, za zlatnu medalju;

2) 100.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti, za srebrnu medalju;

3) 60.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti, za bronzanu medalju.

Novčane nagrade isplaćuju se u dinarskoj protivvrijednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećim na dan isplate. Ukoliko nosilac nacionalnog sportskog priznanja svojim ponašanjem ili učešćem u aktivnostima koje nijesu u skladu sa zakonom, sportskim pravilima ili drugim opštim aktima organizacija u oblasti sporta šteti ugledu sporta, i na taj način, ugledu Srbije, Vlada može, na predlog Ministarstva, rješenjem odlučiti da ne dodijeli, odnosno ukine nacionalno sportsko priznanje.

(Izvor / Telegraf Business)

Podijeli ovaj članak