Kako je u komšiluku: Subvencije za nove letove u Skoplju i Ohridu planirane za 2025. godinu

Makedonska vlada obećala je da će poboljšati vazdušnu povezanost zemlje sa planovima da sljedeće godine pokrene novu šemu subvencija za uvođenje novih linija sa aerodroma u Skoplju i Ohridu.
Novoimenovani potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja i komunikacija Aleksandar Nikoloski rekao je: „Donijeli smo odluku da formiramo radnu grupu koja će ispitati sve mogućnosti za povećanje broja letova sa aerodroma u Skoplju i Ohridu. Naš cilj je da sljedeće godine pokrenemo nove destinacije koje trenutno nijesu opsluživane iz Skoplja i Ohrida. Kao rezultat toga, dočekali bismo mnogo više turista, ali i omogućili Makedoncima da lakše i povoljnije putuju u inostranstvo”.
 Nikoloski je rekao da će vlada krenuti u pregovore sa aviokompanijama.
„Razgovaraćemo sa nekoliko svetskih prevoznika koji nude brze i jeftine letove, a uvjeren sam da ćemo sljedeće godine imati mnogo više destinacija“, rekao je ministar.
Makedonska vlada od 2013. godine sprovodi tendere za uvođenje novih usluga i do sada ih je održala četiri.
Sve je osvojio Wizz Air, koji je bio jedini avioprevoznik koji se prijavio, s izuzetkom posljednje 2023. godine, koja je uključivala i Lufthansu. Wizz Air nije uveo sve svoje planirane nove linije na osnovu kojih je dobio prethodni tender zbog tekućih problema s flotom.
Šema subvencija za 2023. obezbijedila je državna sredstva u iznosu od sedam eura po svakom putniku koji odlazi iz Skoplja u naredne tri godine.
Prema uslovima programa subvencionisanja, avio-kompanije su dužne da nastave sa radom na novootvorenim linijama nakon završetka subvencija, u suprotnom bi bile obavezne da vrate sredstva.
 Nikoloski nije precizirao vrijednost planiranih novih subvencija niti da li će biti raspisan javni poziv.
Aerodromski operater TAV Makedonija ranije je rekao da radi na uspostavljanju novih letova sa aerodroma u Skoplju, sa naglaskom na usluge ka Španiji, kao i zapadnoevropskim prijestonicama, prenosi EX Yu Aviation.
Podijeli ovaj članak