CKB bilježi značajan rast poslovne aktivnosti u svim segmentima

Crnogorska komercijalna banka u svim segmentima poslovne aktivnosti bilježi značajan rast u prvoj polovini ove godine, kaže za naš portal Ognjen Bjeletić, Regionalni menadžer u Direkciji za prodaju i koordinaciju mreže poslovnih jedinica.

On podsjeća da je u prvoj polovini 2024. godine iznos plasiranih kredita veći za 40 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Bjeletić ističe da je zahvaljujući stambenim kreditima CKB-a značajan broj klijenata riješio jedno od najvažnijih životnih pitanja, jer je banka za prvih pola godine plasirala 35 odsto stambenih kredita više nego u istom period prethodne godine.

U CKB-u su posebno ponosni na činjenicu da su doprinijeli uspjehu OTP Grupe koja je proglašena za najuspješniju evropsku banku u 2023. godini, na listi koju je objavio S&P Global Market Intelligence.

Koliko je ukupno kredita odobreno fizičkim licima od početka godine i koliki je ukupan iznos odobrenih kredita fizičkim licima u tom periodu?

Na početku da kažem da smo mi u CKB-u jako ponosni na činjenicu da je OTP Grupa kojoj pripadamo, vodeća na listi 50 najuspješnijih evropskih banaka u 2023. godini, a koju je nedavno objavio S&P Global Market Intelligence.

Da podsjetim, S&P Global Market Intelligence je rangirao 50 najvećih evropskih banaka prema imovini, brojnim ponderisanim finansijskim pokazateljima, neto kamatnoj marži, odnosu troškova i prihoda, odnos nenaplativih kredita, neto stabilan odnos finansiranja.

Mi u CKB-u posvećeni smo stalnom poboljšanju kvaliteta usluge, kontinuirano pratimo potrebe klijenata i koncipiramo ponudu kako bi unaprijedili lidersku poziciju na tržištu. U skladu sa tim, posebnu pažnju smo posvetili potrebama klijenata i kontinuirano unaprijeđujemo našu ponudu.

U ovoj godini, nastavljamo trend odličnih poslovnih rezultata u poslovanju sa stanovništvom. U prvoj polovini 2024. godine iznos plasiranih kredita je veći za 40 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. Istovremeno, broj kredita je povećan za trećinu u odnosu na prošlu godinu.

Koje vrste kredita su najviše odobravane (stambeni, potrošački..itd.)?

Kada su u pitanju krediti, najveći broj odobrenih kredita se odnosi na potrošačke-gotovinske kredite.

Zahvaljujući stambenim kreditima značajan broj naših klijenata je riješio jedno od najvažnijih životnih pitanja i sa ponosom ističemo da smo u prvih pola godine plasirali 35% stambenih kredita više nego u istom period prethodne godine.

U skladu sa strateškim smjernicama naše banke, koje glase: Jednostavno, Brižno i Sigurno, naša banka neprestano unapređuje ponudu. Dakle, u skladu sa našim smjernicama želimo da klijentima uvijek ponudimo jasna i efikasna rješenja, pružimo podršku sa iskrenom pažnjom, uz maksimalnu sigurnost i pozdanost naših proizvoda.

Koja je prosječna kamatna stopa za različite vrste kredita fizičkim licima koje nudite?

Na cjenovnu politiku utiče veliki broj faktora i u vezi sa tim CKB se trudi da klijentima ponudi konkurentne uslove.

U 2024. godini je došlo da pada kamatnih stopa. Mi smo se kao najveća banka odmah priključili akciji koju je pokrenula CBCG. Pored značajnog smanjanja kamate na keš kredite, akcentovao bih konkurentnu cjenovnu ponudu za stambene i hipotekarne.

Kao banka koja brine o mladima, naročito atraktivnu ponudu pripremili smo za klijente do 30 godina starosti koji rješavaju stambeno pitanje.

Da li postoje konkretni proizvodi koje bi izdvojili iz Vaše ponude?

Ponosni smo na činjenicu da smo omogućili redovnim klijentima banke da apliciraju za potrošačke kredite, kreditnu karticu ili dozvoljeni minus, bez podnošenja platnih lista i druge kreditne dokumentacije. U mnoštvu atraktivnih proizvoda izdvojio bih pakete za građane (Standard, Smart i Super), kao i pakete za privrednike (Smart Team, Super Team) koji su odlično prihvaćeni.  Tako smo jednim potezom digitalizovali i objedinili proizvode i ponudili ih uz značajno nižu cijenu od one koja bi bila da su se ti prozvodi pojedinačno ugovarali.

Najavio bih i da pripremamo pakete za dvije posebno važne kategorije stanovništva: penzionere i mlade klijente.

Kakvi su trendovi u odobravanju kredita otkako su centralne banke počele sa povećanjem kamata i otkako je došlo do rasta euribora? Da li bilježite pad potražnje?

Nakon opšteg rasta kamatnih stopa, kao najveća banka prvi smo se pridružili akciji snižavanja kamatnih stopa koju je inicirala CBCG. Akcija je imala pozitivan efekat i doprinijela stvaranju povoljnijeg ambijenta za klijente u aktuelnim tržišnim, finansijskim i ekonomskim okolnostima

Ekonomska kretanja na globalnom tržištu i rast referentne kamatne stope Euribor su uzrokovali prilično delikatan makroekonomski ambijent. Ipak, vjerujemo da je turbulentni period iza nas i da je došlo do stabilizacije kamatnih stopa. Teško je procijeniti buduća kretanja ali postoje naznake da će doći do smanjenje Euribora, mada je za sada zabilježen tek skroman pad.

Banka bilježi kontinuirani rast tražnje i rast tržišnog učešća učvršćujući svoju lidersku poziciju. Pored posvećenog odnosa prema klijentima i atraktivne ponude, na rast tražnje su takođe uticali eksterni faktori, kao što su povećanje primanja i zaposlenosti u prethodnom periodu.

Koliko je zahtjeva za kredit odbijeno i koji su najčešći razlozi za odbijanje

Najčešći razlozi za odbijanje su nedovoljna kreditna sposobnost klijenata i loša kreditna istorija. Banka ima izuzetno nizak procenat kredita koji imaju problema u naplati.

 

Podijeli ovaj članak