Vlada povukla predlog da sama odlučuje o državnoj imovini vrijednoj do 300 miliona

Vlada je na telefonskoj sjednici povukla dio svog raniji predloga izmjena Zakona o državnoj imovini kojim je bila predložena da Vlada može samostalno, bez saglasnosti parlamenta, da raspolaže državnom imovinom u vrijednosti do 300 miliona eura.

Tako da će sada ostati ranija norma da Vlada samostalno može odlučivati o državnoj imovini čija je vrijednost do 150 miliona eura.

Povećanje ove granice predložilo je krajem juna Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na čijem čelu je tada bio Janko Odović.

Prilikom rekonstrukcije Vlade, prije dvije sedmice, za novog ministra ovog resora izabran je Slaven Radunović.

Od predloženih izmjena ovog Zakona ostao je dio Odovićevog predloga da će se izdavanje zemljišta za gradnju održivih energetskih izvora sprovoditi prema novom zakonu kojim se uređuje korišćenje energije iz obnovljivih izvora, koji je u paketu predložen sa ovim zakonom.

Za sada su ostali i amandmani na ovaj Zakon poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića da će svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godina, moći će da preprodaju i na druge načine otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu, a posredno i zemljište ispod tih objekata.

Sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu, a ukoliko se predlog usvoji tu privileguju bi imali i investitori koji ulažu i u sve druge djelatnosti – proizvodnju, trgovinu, saobraćaj, skladištenje…

Do sada su takve ugovore o zakupu imali investitori za tutističke komplekse na Svetom Stefanu i Miločeru, dva na Luštici, ostrvu Mamula i u Kumboru – Portonovi.

Čarapić drugim amandmanom predlaže i da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se Državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakvi ugovori koji se odnose na državnu imovinu veće vrijednosti, prenose Vijesti.

Podijeli ovaj članak