Prihod Apple-a od aprila do juna porastao na 85,78 milijardi dolara

Američka tehnološka korporacija Apple objavila je da je njen prihod za period od aprila do juna, koji za firmu predstavlja treći fiskalni kvartal, porastao za pet odsto međugodišnje na 85,78 milijardi dolara uprkos slabijim rezultatima na ključnom kineskom tržištu.

Profit Applea za pomenuti kvartal iznosi 21,45 milijardi dolara, odnosno 1,4 dolara po akciji, prenosi CNBC.

Rezultati su prevazišli očekivanja analitičara agencije LSEG koji su prognozirali prihod od 84,53 milijarde dolara i zaradu po akciji od 1,35 dolara.

Kvartalni prihodi od prodaje ajfona su dostigli 39,3 milijarde dolara, što je takođe iznad očekivanja analitičara koji su prognozirali 38,81 milijardu dolara.

Prihod od Appleovihusluga iznosi 24,21 milijardu dolara, a prihod od ajpeda 7,16 milijardi dolara, dok bruto marža iznosi 46,3 odsto.

Apple očekuje sličan rast prihoda i u tekućem četvrtom fiskalnom kvartalu, rekao je šef finansija kompanije iz Kupertina Luka Maestri u razgovoru s analitičarima.

Prihodi od prodaje u Kini su dostigli 14,7 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara Blumberga koji su predviđali 15,2 milijarde dolara.

U istom kvartalu prošle godine je Appleova prodaja u Kini dostigla 15,7 milijardi dolara, ali sada se Apple suočava s oštrijom konkurencijom kineskih kompanija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak