Da li je Indija novi El Doradoza pvajcarsku industriju satova

Prema predviđanjima revizorske kompanije Dilojt, vrijednost izvoza švajcarskih satova u Indiju u sljedeće četiri godine premašiće 400 miliona švajcarskih franaka. Proizvođači luksuznih satova u Švajcarskoj uzdaju se u prognoze da će u ovoj zemlji broj milionera narasti na 1,6 miliona do 2026. godine, ali i u tradiciju da bogati Indijci već više od pola vijeka pokazuju svoj prestiž kupovinom najskupljih švajcarskih satova.

Direktori kompanija koje posluju u švajcarskoj industriji satova „tipuju“ na Indiju kao novi El Dorado za izvoz njihovih luksuznih proizvoda, pokazuje istraživanje revizorske kuće Dilojt. Proizvođači skupocjenih satova u Švajcarskoj predviđaju da će u narednom periodu ostvariti najveći rast na tržištu Indije, znatno više nego u „drugoplasiranim“ Sjedinjenim Američkim Državama.

Slijede zemlje Bliskog Istoka, a tek potom Evropa i Kina, koje su izjednačene u navedenim procjenama, dok se najslabiji rast za skupe švajcarske satove očekuje u Africi i Latinskoj Americi. Indikativno je da je Južna Amerika procijenjena kao tržište koje ima znatno lošiji potencijal za kupovinu luksuznih satova i u poređenju s Afrikom.

Vole da se pokazuju

Procjene da će baš Indijci biti ti na kojima će švajcarska industrija satova značajno profitirati zasnivaju se na nekoliko faktora. U Indiji, gdje trenutno živi 1,4 milijarde ljudi, više od polovine stanovništva mlađe je od 35 godina, raspoloživi dohodak po glavi stanovnika raste, a švajcarski satovi su postali statusni simbol. Oni se sve više kupuju, od aerodromskih prodavnica u najvećim gradovima, do onih u najekskluzivnijim četvrtima Mumbaja, gdje žive slavne osobe i sportske zvijezde.

Švajcarski proizvođači luksuznih satova se uzdaju u prognoze da će broj milionera u Indiji porasti na 1,6 miliona do 2026. godine Prema predviđanjima Dilojta, vrijednost izvoza švajcarskih satova u Indiju u sljedeće četiri godine premašiće 400 miliona švajcarskih franaka. To bi ovu državu pomaklo s 22. mjesta među prvih 10 tržišta za izvoz švajcarske robe. Za indijske kupce posebno je važno da roba bude brendirana i da se njenom upotrebom jasno pokazuje društveni prestiž.

Trbuhom za satom

Međutim, kupovina švajcarskih satova u Indiji je prilično skupa, jer od 2018. godine podležu carinskoj stopi od 20 odsto. U martu ove godine, kada je Indija sa Švajcarskom potpisala sporazum o slobodnoj trgovini, dogovoreno je da će se carine postupno smanjivati u narednih sedam godina.

Želja za skupim satovima u Indiji ima dugu tradiciju. Početkom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, bogati Indijci putovali su u inostranstvo kako bi kupili luksuzne švajcarske satove, a kući su ih donosili i gastarbajteri, kao dokaz da su uspjeli u inostranstvu.

Izvor: bif.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak