Šahmanović sa bivšim radnicima Rudnika boksita: Problem riješiti u institucionalnom okviru

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović danas se sastao na platou Seoce sa bivšim radnicima Rudnika boksita koji već 10 godina čekaju isplatu potraživanja iz stečajne mase, te najavio da će pokušati da ovaj problem riješi zakonskim putem i u institucionalnom okviru.

“Meni je stvarno žao što se ovaj višedecenijski problem tako odugovlači i što vi prolazite kroz ovu priču, jer vi ste neko ko je stvarao i doprinosio čitavoj zajednici svojim radom i trudom. Ako je neko zaslužio svoje zarade, svoje penzije i svoja prava koja dođu uz to, to ste vi. Vama bi trebalo dati medalju. Ali zbog ovih nekih stvari iz prošlosti je, nažalost, situacija takva kakva je i pokušavamo da nađemo način. Moj predlog je da mi poslušamo gospodina Amidžića, stečajnog upravnika, da uđemo u priču oko raspisivanja poziva za prodaju imovine 16. avgusta. Takođe, predlažem da se držimo nekih zakonskih normi da ovaj problem prebacimo u institucionalni okvir, da iscrpimo sve zakonske mogućnosti iz stečajnog postupka”, kazao je Šahmanović.

Ukoliko se desi da se ne nađe zainteresovani investitor, Šahmanović je istakao “da će uložiti napore prema Vladi da se koncipira socijalni program”.

“Da vidimo da li Vlada u zavisnosti od raspoloživosti finansija može da preuzme neki dug i da napravimo neki socijalni program. Ja vam danas ovdje ne mogu obećati da ćemo riješiti ovaj problem brzo. Ono što mogu da vam obećam jeste da ću ja dati 100 odsto sebe da se ovo završi. Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa je vaša kuća i vjerujte ovo će nam biti visoko u agendi prioriteta u narednom periodu”, poručio je on.

Šahmanović je istakao da kada kaže da se problem riješi u institucionalnom okviru, misli na realizaciju stečajnog postupka.

“Tu podrazumijevam iseljenje do 15. avgusta, onda raspisivanje jednog poziva, a obično idu dva poziva. Nakon toga kad iscrpimo sve te zakonske mogućnosti, mi bismo onda išli u pripremu neke informacije za Vladu, u dogovoru sa kolegama iz Ministarstva finansija, Kabinetom premijera Spajića. Ja nemam dilemu da mi možemo naći neko rješenje. Samo zajedničkim snagama možemo ovo riješiti. Ja bih samo apelovao na gospodu da ne protestuju, da se ne izlažu rizicima da ne ugrožavaju svoje zdravlje, da pustimo da institucije rade svoj posao. Kad smo čekali ovoliko godina, ja vas molim za još malo strpljenja. Imajte povjerenja u nas. Ja vas sad ovdje gledam u oči. Držite me za riječ – uradiću sve što je do mene i do resora Ministarstva rudarstva, nafte i gasa”, zaključio je on.

Predstavnik bivših radnika Rudnika boksita Milorad Đurović zahvalio se Šahmanoviću na dolasku, naglašavajući da je strpljenje bivših zaposlenih pri kraju, ali da žele da zajedno za Vladom i resornim ministrom nađu model izlaska iz ove situacije.

Podijeli ovaj članak